Treneri “vječitih” i najveći dio njihovih učenika iznad haotične situacije: Gospoda od glave do pete

Dušan Repija
Treneri “vječitih” i najveći dio njihovih učenika iznad haotične situacije: Gospoda od glave do pete

BEOGRAD - Finale ABA lige još jednom je pokazalo svu netrpeljivost između navijača Crvene zvezde i Partizana, kojoj su u dobroj mjeri doprinijeli čelnici dva kluba.

Saopštenja u seriji, sudijske ekspertize, udarci ispod pojasa i kada je prilika za to i kada nije, priče o milionima i kamionima komšija, pravljenje atmosfere da poraženi gubi sve, uticali su na povodljivu masu koja u hramu srpske košarke, koji nosi ime njenog  pokretača, ispoljava takav primitivizam, vandalizam i ko zna šta sve ne.

Pravo je čudo da u prva tri meča niko od aktera nije završio razbijene glave, sa kopčama na čelu ili slično. Prava je sreća što na klupama dva najveća srpska kluba sjede gospoda. Na jednoj najbolji evropski trener svih vremena, a na drugoj najtrofejniji stručnjak “crveno-bijelih”. Od prve konferencije za novinare pred start sezone do posljednjeg minuta trećeg meča koji su, uzgred rečeno, dobili “crno-bijeli” i produžili seriju, ponašali su se kao da su tri nivoa iznad situacije. Dejan Radonjić je u prva dva meča više puta gestikulirao ka navijačima pokušavajući da ih smiri, Željko Obradović je čak uzeo mikrofon i zamolio da prekinu sa primitivizmima. I jedan i drugi dobro su savladali lekcije sa učenicima (izuzev Kevina Pantera), koji su pritrčavali u pomoć kolegama sa suprotne strane kada bi bili zasuti tvrdim predmetima sa tribina, nastojeći da to zaustave. Posebno je inspirativan monolog imao Obradović nakon treće utakmice.

- Sudije su donele odluku da isprazne tribine i mislim da su apsolutno u pravu. Ali zašto se to nije desilo na prethodnoj utakmici? Ja ću se uvek boriti za regularnost i da svi budu bezbedni učesnici igrača. I ovog puta apelujem na navijače Partizana da ovo više nikada ne rade, ni u petak. Da dozvole igračima da igraju. Ova slika je otišla u Evropu, a isto je bilo i pre tri dana. Padale su flaše sa tribina. To je velika sramota koja je otišla u svet! Isto je da li kovanica pogodi igrača Partizana ili Zvezde, potpuno je nebitno - naglasio je Obradović zamolivši novinare da iskoriste moć i pišu o problemima koji su evidentni.

Četvrti meč već je večeras od 18.30 časova. Uvod jednak kao i za prethodne. Saopštenja, prozivke, priče o sudijama... Veliko je pitanje kako će sve proći, jer razjarena masa očigledno više sluša one koji pale vatru nego vatrogasce.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana