Trener Danilo Brestovac, porijeklom iz Srpske, preuzeo azijsku selekciju: Emirati veliki izazov

Darko Dragičević
Trener Danilo Brestovac, porijeklom iz Srpske, preuzeo azijsku selekciju: Emirati veliki izazov

DUBAI - Rukometni trener porijeklom iz Republike Srpske Danilo Brestovac postao je selektor Ujedinjenih Arapskih Emirata. Mladi stručnjak već je sa puno uspjeha radio na Bliskom istoku, tačnije u Saudijskoj Arabiji, gdje je sa ekipom Al Madar osvojio prvenstvo i Superkup.

Za Brestovca ovo neće biti prvi selektorski izazov jer je već vodio reprezentaciju Makedonije.

- Radio sam prošle godine u Saudijskoj Arabiji, u ekipi Al Madar. Osvojili smo Superkup i prvenstvo, ali ovo je nešto sasvim drugo. Ovo je izazov, sakupiti i natjerati domaće igrače da igraju za reprezentaciju. Ipak, reprezentacija je ogledalo same države. Imam zadatak da napravim novu reprezentaciju, da se poboljša atmosfera od prošlih okupljanja i da se kvalitetno spremimo i ostvarimo što bolji rezultat na Azijskim igrama 2024. godine. Već sam u UAE, trenutno pratim završetak lige i njihovih kupova, da odaberem igrače sa kojima bih radio. Počeo sam da obilazim i klubove, u razgovoru sa predsjednicima tražim njihovu podršku da bih izgurao moj plan rada za tekuću godinu - istakao je Brestovac za "Glas Srpske".

Pred njim je veoma težak zadatak da formira novu reprezentaciju.

- Radne navike im nisu baš jača strana, treniraju jedanput dnevno, ali imaju vrhunske uslove za rad i napredak. Teoretski su dobro potkovani, promijenili su dosta trenera iz različitih škola, tako da im samo nedostaje praksa, iskustvo i igranje jakih međunarodnih utakmica - dodaje novi selektor Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Najveći dio karijere Brestovac je proveo u Makedoniji, gdje je imao velike uspjehe sa klubovima i reprezentacijom. U tekućoj sezoni je Tikveš doveo do plasmana u evropska takmičenja. Makedonci su uspjeli da svoj rukomet dovedu na zavidan nivo, a trener otkriva kako su do toga došli.

- Iza mene stoji rad u svim mlađim kategorijama u reprezentaciji Makedonije. Kruna rada svakako je bio rad sa najjačom selekcijom na Evropskom prvenstvu u Austriji i Svjetskom prvenstvu u Egiptu. Kao pomoćnik sam bio na još šest velikih takmičenja i jednim kvalifikacijama za Olimpijske igre. Tajna uspona makedonske reprezentacije je samo u radu i sredstvima koja se ulažu u klubove. Zahvaljujući državi svaki klub, zavisno od uspjeha, broja djece, reprezentativaca, dobije vaučer za troškove u toku godine. Tako se njima malo olakša poslovanje, a ko je sposoban i potrudi se da nađe još nekog sponzora, onda ima recept za elitu - poručuje Brestovac.

Planiram da dođem u Srpsku

Brestovac je porijeklom iz Podnovlja kod Doboja. Ističe da jedva čeka da posjeti očev kraj.

- Istina je da sam porijeklom iz Republike Srpske, iz Podnovlja. Otac je bio vojno lice u Makedoniji, gdje je upoznao majku i ostao. Odavno nisam bio u tim krajevima, a rado bih. Prvom prilikom, kad budem slobodan, želim da navratim - istakao je Brestovac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana