Transfer Danila Teodorovića u Crvenu zvezdu potvrda sjajnog rada na “Predgrađu”

Siniša Kotaraš
Transfer Danila Teodorovića u Crvenu zvezdu potvrda sjajnog rada na “Predgrađu”

BANjALUKA - Prelazak mladog napadača Danila Teodorovića iz redova Željezničar Sport tima u aktuelnog šampiona Srbije Crvenu zvezdu novi je dokaz da se na “Predgrađu” zaista odlično radi sa omladinskim pogonom.

On se već priključio Beograđanima, a kompletan posao biće završen u narednih nekoliko dana. Strijelac 12 golova na sedam utakmica minule polusezone u Prvoj ligi Republike Srpske za početak će najvjerovatnije igrati u omladinskom timu ili Zvezdinoj filijali Grafičaru, ali nema sumnje da je ovo ogromna stepenica u karijeri za momka koji ima istančan osjećaj za gol. Prije Teodorovića (19 godina) u Zvezdu je otišao njegov doskorašnji saigrač, dvije godine mlađi Marko Radić. A sve je počelo prije četiri godine kada je Jovan Vladimir Pavlović otišao u Trenčin. Iako se nije snašao u Slovačkoj, sada je stub odbrane Rudar Prijedora i jedan od najtraženijih defanzivaca Premijer lige. Na “Predgrađu” su stasali Nikola Ćetković i Dejan Bosančić (Borac), Bojan Marković (Sloga Doboj), David Čolić (Leotar), Luka Malić (Željezničar Sarajevo), Saša Marjanović (Gorica, Hrvatska). Fabrika radi punom parom.

- Moram tu da dodam i tri najperspektivnija igrača u svojim godištima, Miloša Jovičevića (2007), koji je sada član Partizana, te Danila Karanovića (2008) i Mateja Striku (2009) koji su prešli u Crvenu zvezdu. Veliki klubovi sve češće posjećuju utakmice naših najmlađih selekcija što je samo još jedan dokaz odličnog rada naše škole - istakao je direktor Željezničar Sport tima Radomir Popović.

Šef stručnog štaba Željezničar ST Asmir Avdukić dodao je da bi sve ovo bilo teško ostvariti da nije kvalitetnog rada svih trenera mlađih kategorija.

- Stvaranje jednog igrača je dug proces koji zahtijeva predan rad i veliko strpljenje. Ujedno, morate i da vjerujete u to što radite jer samo tako možete da dođete do rezultata. A osnova svega su treneri koji rade u mlađim kategorijama. Sa ponosom ističemo da je više od 90 odsto igrača koji će na proljeće nositi dres našeg kluba u Prvoj ligi Srpske, poniklo u našoj školi. Naravno, pratimo i razvoj talenata u okruženju i nastojimo da one najbolje dovedemo u Želju, poput Nikole Ivića iz Brčkog koji je ove zime došao kod nas - dodao je Avdukić.

U klubu su posebno ponosni na juniorski tim koji već drugu godinu zaredom igra omladinsku Premijer ligu.

- Za njih je to takmičenje prava škola za sve ono što će ih očekivati u nastavku karijera. Čvrsto su u gornjem dijelu tabele, što je sjajno s obzirom na to da dobar dio tima sačinjavaju igrači kadetskog uzrasta - pojasnio je Avdukić.

Samofinansiranje

Prvoligaš sa “Predgrađa” je jedan od rijetkih kolektiva na ovim prostorima koji živi isključivo od svog rada.

- Željezničar je tim koji se samofinansira i koji živi od transfera mladih igrača. Iako to nisu neki basnoslovni iznosi, nama je ipak dovoljno da normalno živimo i radimo. Nikome ništa nismo dužni, a odlasci ovih igrača nam omogućavaju da školujemo nove generacije. Istovremeno, od fudbalera koji su otišli očekujemo da se pravilno razviju i da od nekih njihovih budućih transfera dobijemo određeni iznos - poručio je Popović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana