Tokom sedam dana Noleta napadali kao cijele 2021.

G.S.
Tokom sedam dana Noleta napadali kao cijele 2021.

NjUJORK - Sportska slava ne donosi samo prijatelje, navijače, poklonike i simpatizere, već i popriličan broj onih koji su u stanju da omalovaže svaki uspjeh pojedinca.

Moderne tehnologije pružile su mogućnost svima koji imaju pristup internetu da nesmetano i bez kazne iznesu svoje mišljenje prema nečijem radu, pobjedi, porazu, odustajanju... To je na svojoj koži dobro osjetio i Novak Đoković. Najbolji teniser svijeta našao se u top pet igrača koji su tokom 2021. godine dobili najveći broj negativnih poruka na društvenim mrežama. Listu je sačinio sajt “pikvajz” i analizirano je približno 100.000 tvitova od januara do decembra 2021. godine koji pokrivaju više od 20 sadašnjih ili bivših teniskih profesionalaca. Prema njemu ubjedljivo najviše ružnih poruka (koje sadrže riječi, fraze i heštegove za koje se zna da su uvredljivi termini) u 2021. godini primila je Naomi Osaka, čak 32.415. Za pretpostaviti je da su razlog njeni psihološki problemi i odluke da se povuče sa Rolan Garosa i Vimbldona.

Na drugoj i trećoj poziciji je Serena Vilijams (18.118) i Endi Marej (11.732) koji su jako malo igrali, tako da se može pretpostaviti da povod nije tenis nego netrpeljivost izazvana ličnim razlozima (rasizam ili šovinizam). Vilijamsova je tamnoputa, a Marej Škot koji živi u Engleskoj. Četvrta je Ema Radukanu sa 10.094 negativne poruke. Ova teniserka napravila je najveću senzaciju u istoriji osvojivši titulu na US openu kao kvalifikant pa je za pretpostaviti da je zavist u pitanju. Odmah iza nje na petom mjestu “plasirao” se Đoković koji je tokom prošle godine dobio 8.439 negativnih poruke iz različitih dijelova svijeta.

Međutim, kada se uzme samo druga sedmica januara, odnosno period kada je eskalirala situacija u Australiji, on je dobio 7.354 takvih poruka to jest za sedam dana skoro kao za cijelu prošlu godinu. Iza Novaka su Rodžer Federer sa 4.261 porukom, Stefanos Cicipas 4.084, Rafael Nadal 3.588, Aleksandar Zverev 3.454 i Simona Halep 3.181. 

Nole je započeo 359. sedmicu na vrhu ATP liste ispred drugoplasiranog Danila Medvedeva. Srbin će braniti titulu u Dubaiju i 500 bodova dok će Rus igrati u Akapulku gdje nije igrao pa je moguće da osvoji novih 500 bodova. Kako će razlika između njih na početku tih turnira biti 440 bodova, računica je jasna. Ukoliko Medvedev ne osvoji turnir u Akapulku srpski teniser će ostati na prvom mjestu. Ako Medvedev osvoji titulu u Meksiku, Đokoviću ne bi pomogla ni titula u UAE da sačuva prvo mjesto. Ipak, Rus bi tu proveo samo dvije sedmice jer će mu na prvoj martovskoj listi biti obrisano 250 poena, jer neće braniti titulu iz Marselja pa će se Nole vratiti na čelo.

Podrška iz Hrvatske

Hrvatski teniser Nikola Mektić podržao je organizaciju PTPA, koju vode Novak Đoković i Vasek Pospišil.

- Apsolutno smo sa Novakom. Mnogo manje znam nego Novak. Jednostavno, ATP je organizacija koja je marioneta velikih korporacija - rekao je Mektić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana