Tina Poletan ove godine sudila na dva svjetska prvenstva: Najmanje problema imam sa bokserima

Darko Dargičević
Tina Poletan ove godine sudila na dva svjetska prvenstva: Najmanje problema imam sa bokserima

BANjALUKA - Tina Poletan, bokserski sudija iz Banjaluke, može da se pohvali da je ove godine bila na dva svjetska prvenstva i da je na oba dobila sjajne ocjene od kontrolora suđenja.

Tina je prvo sudila na Svjetskom prvenstvu u ženskoj konkurenciji, koje je održano u Indiji. Na njemu je dobila odlične ocjene pa je stigao i poziv da sudi mečeve u muškoj konkurenciji na Svjetskom prvenstvu u Uzbekistanu. Kruna svega bilo je finale na ovom takmičenju.

- Svjetsko prvenstvo je svakako kruna moje dosadašnje sudijske karijere. Do njega je trebalo puno truda, odricanja i obrazovanja. Ponosna sam na činjenicu da sam ove godine sudila na dva svjetska prvenstva, i u muškoj i u ženskoj konkurenciji. Posebno jer sam u Uzbekistanu, gdje je bilo takmičenje u muškoj konkurenciji, sudila od prvog kola pa sve do finala. U Uzbekistanu je boks sport broj jedan, bili su izvrsni domaćini, tako da su za ostale organizatore postavili zaista visoko ljestvicu, jer je sve bilo na vrhunskom nivou - istakla je Banjalučanka.

Ono na što je posebno ponosna je činjenica da je sudila finale, a u četvrtfinalu je dijelila pravdu petostrukom svjetskom i trostrukom olimpijskom šampionu Kubancu Huliju Cezaru la Kruzu, gdje je dobila najviše ocjene.

- Dobijala sam veoma atraktivne mečeve, posebno to četvrtfinale u kojem su se sastali svjetski šampioni je bilo za pamćenje. Odličan meč i težak ispit koji sam položila. Takođe imala sam tu čast da vodim finale u kojem je bio domaći bokser Hasanboj Dusmatov, a taj meč je gledao i predsjednik Uzbekistana - ponosno je otkrila Tina.

A put do vrha nije bio lagan. Tina se za poziv sudije odlučila na prijedlog majke Dijane.

- Na početku sam se bavila sportom i nisam ni sanjala da ću biti sudija. Ta ideja je došla spontano od majke i to mi se svidjelo, jer sam se divila kako oni kontrolišu dešavanja u ringu. Bili su svi skeptični na početku, jer tada kod nas nije bilo ženskih sudija. Na početku me nisu prihvatili kako je trebalo, ali nisam odustajala. Imala sam jasan cilj da želim da uspijem i na kraju sam ga evo u potpunosti ostvarila - dodala je Tina.

A put do suđenja na Svjetskom prvenstvu nije nimalo lagan. Tina je sa samo 18 godina položila prvi ispit za nacionalnog sudiju, a zatim slijedi još veći rad i napredak. Ona je počela od domaćih liga, preko regionalnih takmičenja, a zatim su slijedila sve veća i veća iskušenja.

Tokom karijere sudila je i prvenstva Evrope, kao i ostale kontinentalne šampionate. Zatim Mediteranske igre, Kraljevske Komonvelt igre te kvalifikacije za Olimpijske igre. Tu su naravno bila i svjetska prvenstva za mlađe kategorije. Sve to je morala da prođe da bi odsudila svjetska prvenstva.

- Put do vrha je pun prepreka i teškog rada. Bila sam na početku najmlađi i prvi ženski sudija u BiH. Nakon što sam položila za nacionalnog sudiju nastavila sam sa učenjem i zatim sam polagala za međunarodnog bokserskog sudija. Imala sam sjajne mentore i uz moj rad uspjela da položim i dobila prvu zvjezdicu. Polaže se usmeni pa praktični dio. Uz to na svakom meču koji sudimo imamo kontrolore koji nas ocjenjuju i to dalje utiče na naše ocjene. Uspješno sam napredovala, a nakon prve drugu zvjezdicu sam dobila kod čuvenog Terija Smita. Treća zvjezdica je najveće sudijsko zvanje, a nju sam zaradila sa 23 godine. Tu ste već među elitnim bokserskim sudijama i idete na najveća takmičenja - objasnila je svoj put.

I dok je put do zvanja prožet teškoćama i ponekad nerazumijevanjem okoline, u ringu za Tinu nije bilo problema.

- Najmanje problema imam sa bokserima. Oni poštuju sudije u ringu, nemaju predrasude zbog pola i njima je jedino važno da se pošteno sudi. Sve ostalo ih ne interesuje. Jedan od najvažnijih elemenata za uspostavljanje ravnoteže jeste autoritet. Ako pokažete autoritet i znanje, onda vas bokseri cijene. Sudija mora biti potpuno fokusiran na ono što bokseri prezentuju, nikako pod stresom ili bilo kakvim pritiscima -  poručila je Poletanova.

A upravo je to najveći problem za sudije da ostanu potpuno koncentrisani na meč, posebno kad imaju nekoliko duela na kojima treba da sude.

- Koncentracija u ringu je veoma važna. Morate biti maksimalno fokusirani na svaki detalj i kad uđete u ring onda mislite samo na to. Zbog toga između mečeva nastojim da se što više odmorim. Malo čitam knjige, zatim se opuštam da bih što spremnija ušla u ring i da bih mogla da budem koncentrisana na svaku borbu. Kako sam i sama bila sportista znam koliko je važno biti pravičan u ringu, jer ti momci i djevojke zaista naporno rade da bi ostvarili što bolje rezultate.

Tina je sudila na većini prvenstva, a ostao joj je još samo jedan cilj.

- Naravno da je najveći san da sudim na mečevima na Olimpijskim igrama. Da li ću ići ili ne to ne zavisi samo od mene i od mog suđenja, već o tome donosi odluke Međunarodni olimpijski komitet. Vidjećemo, ja treba da radim i budem što bolja. Svako mi je takmičenje veoma drago i svakom pristupam sa istim žarom i to moram da napomenem. Od takmičenja mlađih kategorija do Svjetskog prvenstva se radujem i nastojim da naučim nešto novo - dodala je ona.

Najveća satisfakcija su joj dobre ocjene kontrolora, a najveća nagrada mogućnost da upoznaje nove države i ljude.

- Imala sam tu sreću da budem u zaista puno država i da ih upoznam, koliko mi to naravno obaveze dozvole. A posebno mi je drago što sam upoznala brojne prijatelje na ovim takmičenjima, tako da imam poznanike u mnogim zemljama i često se čujemo - poručila je Tina na kraju.

Bez emocija prema bratu

Tina dolazi iz sportske porodice, a njen brat Sandro je poznati bokser. Upravo ona je jednom prilikom sudila meč na prvenstvu BiH.

- Nedostatak sudija u BiH uticao je na to da sam morala da sudim bratu na prvenstvu, što prema pravilima nije dozvoljeno. Ponosna sam kako sam odsudila taj meč i danas mi kolege čestitaju i kažu da sam uradila dobar posao, jer sam u potpunosti isključila emocije i potpuno "zaboravila" u ringu da mi je Sandro brat. Bila sam potpuno nepristrasna - ponosna je Tina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana