Tigar na čelu srpskog čopora

Dejan Marić
Tigar na čelu srpskog čopora

BANjALUKA - Selektor srpskih fudbalera Dragan Stojković uspio je da sve svoje adute ukomponuje u harmoničnu cjelinu. Vratio je pobjednički mentalitet. Imao vjeru u igrače. Napao svakog rivala. Visokim presingom razoružavao protivnike... I zato je glavni krivac za plasman “orlova” na Svjetsko prvenstvo u Kataru.

Ovo je zajednička ocjena sagovornika “Glasa Srpske” Ivana Golca, Milana Jovanovića i Dragomira Okuke, kojima nije preostalo ništa drugo nego da nakon lisabonske noći čestitaju Piksiju i njegovim izabranicima.

Od starta kvalifikacija bila je vidljiva promjena. Srbija je igrala tečnije, raznovrsnije, na gol više... Atmosfera je bila drugačija, mentalitet takođe. Međutim, malo ko se nadao da Srbija u “finalu” može da očita lekciju Portugalcima na njihovom terenu, sa Kristijanom Ronaldom u sastavu, nakon ne(s)pretno primljenog gola u drugom minutu.

Ali upravo to se desilo. Dušan Tadić i društvo pružili su nam veliko zadovoljstvo da gledamo kako u “po' Lisabona” drže čas fudbala ponekad nadobudnom domaćinu, kako se vraćaju iz “minusa”, kako neprestano kidišu ka golu rivala, kako nikada ne odustaju... I zato je ovaj podvig za anale.

Da, ostvarena je pobjeda nad Portugalijom čekana 37 godina, upisan je i trijumf nad velikim timom nakon 11 ljeta, izboren plasman na najveću smotru fudbala... I sve to je fascinantno. Pa ipak, još fascinantniji je način na koji je izvađena mundijalska viza.

- Divno je otići na Mundijal sa prve pozicije. To vam daje motiv i prostor da uživate i radite na poboljšanjima, a ono što već vredi usavršavate. Ceo ciklus bio je interesantan, a najbolje je ostavljeno za kraj, što je sjajno. Bez obzira na primljeni gol, videlo se htenje, motiv, samopouzdanje... U vazduhu je bilo nešto što je nagoveštavalo uspeh - ocijenio je Golac, proslavljeni igrač i trener.

Čovjek britkog jezika ovog puta je sipao samo hvalospjeve. Na red je došao i selektor Stojković.

- Posao trenera jeste da igračima usadi samopouzdanje. On mora da bude i pedagog i psiholog. Ako idete sa namerom da pobedite, vaše šanse rastu. Ako idete sa strahom, smanjuju se. To je ključni momenat. Bolje je imati tigra na čelu čopora ovaca nego ovna na čelu čopora tigrova. Odabrao je Piksi i pravu strategiju i formaciju, imao jasan cilj, šokirao je protivnika. Zaista, ovo je lepa priča - istakao je Golac.

Milan Jovanović, čovjek koji je srušio Njemačku na Mundijalu 2010. godine, smatra da je Stojković Srbiji donio ključne promjene.

- Ofanzivna igra, formacija sa dva napadača, visoki presing. To je orijentacija koja daje samopouzdanje. Napad i jeste najbolja odbrana. Trkački smo bili besprekorni - analizirao je Lane, uz konstataciju da je trener dao i impuls i autoritet.

Po njegovim riječima, pobjeda je velika, ali je igra još veća:

- Ovo je generacija u najboljim godinama koja na srednje staze može da konkuriše za odličan plasman na velikim takmičenjima. Portugalci nisu postojali na terenu. Način na koji su pobeđeni je osnov za zadovoljstvo i ambicije za novi iskorak - zaključio je Jovanović, uz pozdrav fudbalskim navijačima iz Srpske i cijele BiH.

Iskusni trenerski lisac Dragomir Okuka vjeruje da će pobjeda u Lisabonu biti veliki impuls za čitav srpski fudbal.

- Ovo je istorijski uspjeh. Nismo samo pobijedili izuzetno kvalitetnu reprezentaciju na njenom terenu nego smo je nadigrali. Ovo je izuzetno važan uspjeh za srpski fudbal, da i publika počne da vjeruje u ovaj tim - jasan je Okuka.

Iskusni stručnjak posebno se osvrnuo na selektora Stojkovića, kojem je odao priznanje na onom što je trebalo da urade njegovi prethodnici.

- Piksi je dobre igrače ukomponovao u skladnu cjelinu. Mnogi su govorili da Mitrović i Vlahović ili Tadić ne mogu igrati zajedno, a on je pokazao da mogu. Stojković je dokazao da nikada od dobrih igrača ne boli glava. Ono što je jednako važno, i svoju fudbalsku filozofiju, da uvijek napada i igra na gol više. Čestitam mu na tome. Fudbal pripada fudbalerima i može da napreduje samo u tom pravcu - zaključio je Okuka uz konstataciju da “orlovi” u Kataru neće igrati sporednu ulogu - naglasio je Okuka.

Piksijeva revolucija

* Pobjednički mentalitet

* Potpuna vjera u svoj tim

* Napadačka igra protiv svih

* Presing kao efikasno oružje

* Harmonija u reprezentaciji

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana