Rusi i Bjelorusi prihvatili poziv, stižu u Banjaluku

Darko Dragičević
Rusi i Bjelorusi prihvatili poziv, stižu u Banjaluku

Sada je sve izvjesnije da će se na jesen u Banjaluci odigrati veliki rukometni turnir na kojem će uz reprezentaciju Republike Srpske nastupiti Rusija, Bjelorusija i Srbija.

Ovo je ranije nagovijestio predsjednik Rukometnog saveza Republike Srpske kojeg je u međuvremenu podržao Ranko Tepavčević, ugledni poslovni čovjek iz Kazanja u kojem živi i radi već punih 15 godina i koji je naglasio da su Rusi i Bjelorusi već to i prihvatili. 

- Mi smo nedavno u Kazanju organizovali rukometnu utakmicu između reprezentacija Rusije i Bjelorusije. Tom prilikom razgovarao sam sa generalnim sekretarima oba Saveza i oni su sa zadovoljstvom prihvatili da nastupe na turniru u Banjaluci. Osim toga izrazili su spremnost da uzvrate gostoprimstvo u Moskvi, odnosno Minsku. Ideja predsjednika Rukometnog saveza Republike Srpske Marinka Umičevića da to bude već na jesen tekuće godine u Banjaluci je pun pogodak - izjavio je Ranko Tepavčević, koji je bio generalni sekretar Organizacionog odbora FINA za Svjetsko prvenstvo u vodenim sportovima održanim 2015. godine u Kazanju.

On je potom napomenuo kako je rukomet itekako razvijen u Rusiji i Bjelorusiji, ali i Republici Srpskoj i da ga treba još više unaprijediti. 

- Tačno je da je rukomet na ovim prostorima itekako razvijen, ali treba raditi da se on još više unaprijedi i mislim da je ovo odlična prilika za tako nešto. Volio bih da rukomet još više procvjeta, te da se proširi saradnja ne samo po pitanju turnira, već i na razmjeni trenera i slično. Ovdje u Kazanju imamo jedan od vodećih Univerziteta sporta i turzima i mi smo prošle godine razgovarali o saradnji sa Univerzitetom u Banjaluci. Spremni smo da pokrenemo tu saradnju, na razmjenu studenata i postoji mogućnost studiranja i dobijanja stipendije putem ruskog Doma.  Želimo da podržimo trenere i sportiste koji bi došli da se ovdje usavršavaju, i da to znanje koje ovdje steknu upotrijebe ne samo u Banjaluci već i u drugim gradovima Republike Srpske - naglasio je Tepavčević.

Naš sagovornik ovom prilikom je čestitao Mladenu Bojinoviću na imenovanju za svajetnika predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika.

- Mislim da je to odličan potez gospodina Milorada Dodika, jer Mladen Bojinović je čovjek koji ima širinu i vidi mnogo šire. Nema sumnje da je spreman da unaprijedi i razvija sport i mislim da će mu to poći za rukom. Što se tiče rukometnih kampova tu postoji veliki potencijal, a sa njim sam bio na kampu kojeg on organizuje u Trebinju. Tamo postoji fantastična infrastruktura, naravno uz gostoprimstvo našeg naroda, i sve to treba apsolutno promovisati i iskoristiti – zaključio je Ranko Tepavčević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana