Svesrpski kup - spektakl i bezbjednosni izazov

Dejan Kondić
Foto: Ilustracija

BANjALUKA - Sve je spremno za osmo izdanje Svesrpskog kupa, poručuju to iz Rukometnog saveza Republike Srpske.

Prvi čovjek naše Kuće rukometa Marinko Umičević otkrio je sa kakvim se problemima susreće savez oko organizacije ovog sportskog spektakla koji povezuje klubove sa obe strane Drine. 

Finansijski je, kako tvrdi Umičević, gotovo nemoguće izdržati da se turnir organizuje svake godine i dodao da će o tome morati razgovarati sa kolegama iz Srbije. 

- Bez pomoći predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, koji je generalni pokrovitelj ne bi mogli organizovati Svesrpski kup. Ovogodišnje izdanje biće izazov i sa bezbjednosnog aspekta, jer u muškom polufinalu igraju Vojvodina i Partizan, a taj meč je praktično i finale Superkupa Srbije. Iz tabora „crno-bijelih“ su nas obavijestili da dolazi oko 350 njihovih navijača plus 12 „štićenih osoba“. Sa druge strane vjerovatno će i pristalice Borca podržati bratski klub Vojvodinu, tako da će posla biti i za policiju i bezbjednosne agencije, koje smo takođe angažovali. Inače, ulaz u „Borik“ za sve mečeve biće besplatan, na tome je insistirao predsjednik Dodik. Nadamo se da neće biti nikakvih problema. Hoću da kažem i to da smo svim našim klubovima, Borcu, muškom i ženskom klubu, Slogi, mi kao savez dali po 5000 KM, da im se nađe, da se spreme za takmičenje Ne smijem zaboraviti ni „Glas Srpske“, koji se prihvatio da bude jedan od medijskih pokrovitelja - rekao je Umičević. 

Prvog dana Svesrpskog kupa, u četvrtak, sastaju se Borac i Sloga (17.45), te Vojvodina i Partizan (20.15). U petak su na programu finalni susreti. Na teren će prvo dame, Borac i Crvena zvezda od 17.45, dok je muško finale od 20.15 časova. 

U redovima „osica“ smatraju da imaju šansu da iznenade beogradske „crveno-bijele“. Direktor ŽRK Borac Darko Savić smatra da ekipa Nedžada Mašića pojačana povratnicama Draganom Vukosavljević, Dajanom Ignjatović i Leontinom Vujić ima šta da kaže na terenu.

- Spremni smo. Iza nas je pet pripremnih utakmica, od kojih smo četiri dobili, samo smo od slovenačke Litije poraženi, u jednom susretu, u kojem smo vodili sve vrijeme. Djevojke su pune snage, nismo imali nijednu povredu u pripremnom periodu, što je prvi put u posljednjih sedam godina. Trener Mašić je odradio sjajan posao. Potajno se nadamo da možemo iznenaditi Zvezdu. Ako ih dobijemo ispisali bi istoriju, bio bi to najveći uspjeh u istoriji kluba. Sve je do njihovog odnosa. Nadam se da će se više posvetiti prvenstvu Srbije - istakao je Savić. 

U petak je planiran i prijem svih učesnika Svesrpskog kupa kod građana gradonačelnika Banjaluke Draška Stanivukovića i sjednica zajedničkog Upravnog odbora dva rukometna saveza.

Palma ne da pehare

Prvi čovjek RS Republike Srpske Marinko Umičević poručio je da su spremni i pehari, odnosno medalje za najbolje.

- Sve smo obezbijedili. Međutim imamo jedan problem, prvi čovjek Jagodine, gospodin Dragan Marković Palma ne da prelazni pehar, nije ga dao ni prošle godine u Loznici. Valjda mu se svidio?! Ne smiju ga valjda ni pitati da vrati. Poslaću mu dopis, pa ćemo vidjeti. Ali sam rekao kolegama iz RS Srbije da kupe drugi pehar - rekao je Umičević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana