Suvlasnik Los Anđeles Lejkersa kupuje Čelsi za tri milijarde evra

Agencije
Suvlasnik Los Anđeles Lejkersa kupuje Čelsi za tri milijarde evra

LONDON – Fudbalski klub Čelsi saopštio je da su dogovoreni uslovi za prodaju vrijednu 4,25 milijardi funti, konzorcijumu američkog biznismena Toda Boilija prenosi BBC.

Licenca Čelsija, koji je njegov vlasnik ruski milijarder Roman Abramovič odlučio da proda nakon što je počeo sukob u Ukrajini i prije uvođenja britanskih sankcija, ističe 31. maja i klub se suočava sa mogućnošću da prestane sa radom ukoliko ne bude prodat ili licenca ne bude produžena.

Prema dogovoru koji je postignut, novi vlasnici će platiti 2,5 milijardi funti (oko tri milijarde evra) za akcije kluba, navodi se u saopštenju, a novac će ići na zamrznuti bankovni račun da bi bio doniran u dobrotvorne svrhe. Abramovič se obavezao da će sav iznos donirati u humanitarne svrhe ukrajinskom narodu.

Boili je preuzimanje Čelsija dogovorio zajedno sa poslovnim partnerima Markom Volterom, Hansjorgom Vusomi kompanijom Clearlake Capital.

Konzorcijum koji predvodi američki biznismen, takođe će obezbijediti 1,75 milijardi funti za ulaganje u engleskog fudbalskog premijerligaša.

U saopštenju je Čelsi precizirao da se očekuje da će prodaja biti završena do kraja maja, a za preuzimanje je potrebno odobrenje engleskog fudbalskog saveza i britanske vlade, navodi BBC.

Boili je 46-godišnji američki biznismen njemačkog porijekla koji je jedan dio života proveo i u Engleskoj. Ima 27 odsto akcija u Los Anđeles Lejkersima, a u svom poslovnom carstvu ima i dionice bejzbol ekipe Los Angeles Dodžgers i WNBA ekipe Los Anđeles Sparks.

Prema Forbsu je "težak" 4,5 milijarde dolara, a osim na sport, njegovo poslovno carstvo je rašireno na brojne druge grane poput nekretnina, medija, razvoja računarskih igrica, industrije hrane...

Zanimljivo  je da je je još 2019. godine ponundio sličnu sumu Romanu Abramoviču za kupovinu Čelisija, ali ruski oligarh je tada odbio ponudu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana