Srpski košarkaši danas putuju na Evropsko prvenstvo: Poletite ka zlatu

G.S.
Srpski košarkaši danas putuju na Evropsko prvenstvo: Poletite ka zlatu

PRAG - Pet godina prošlo je od posljednjeg košarkaškog prvenstva Evrope, a 41. izdanje počinje danas i trajaće do 18. septembra.

Srbija kao vicešampion Starog kontinenta ima težak zadatak da ostane u vrhu, jer je poljuljana nakon lošijih izdanja koja su počela na Svjetskom prvenstvu 2019. godine u Kini, zatim se nastavila tokom kvalifikacionog turnira za Olimpijske igre 2021, kada na domaćem terenu nije izborena viza za Tokio, kao i nekoliko lošijih partija tokom kvalifikacija za SP. Srbija je često mijenjala selektore. Poslije Mundobasketa u Kini Aleksandra Đorđevića, koji je donio srebro 2017. naslijedio je Igor Kokoškov, čija je epizoda u “orlovom gnijezdu” bila vrlo razočaravajuća.

Igrače sada predvodi iskusni vuk Svetislav Pešić, koji će ponovo pokušati da napadne medalju. Posljednje evropsko zlato osvojeno je upravo sa Pešićem na kormilu, sada već daleke 2001. godine u Istanbulu, a godinu kasnije pokoren je svijet u Indijanapolisu. Poslije toga uslijedio je sušan period, nakratko prekinut srebrom 2009. na EP, da bi se Srbija vrtila u vrh 2014, takođe srebrom na SP koji je ovjerila na OI dvije godine kasnije. Sada su neki novi momci na sceni uz nekolicinu onih koji znaju težinu medalje oko vrata, ali i koliko je teško breme očekivanja na nogama i rukama.

Danas na programu

Španija - Bugarska (13.30), BiH - Mađarska (14.30), Turska - Crna Gora (16.15), Slovenija - Litvanija (17.15), Belgija - Gruzija (19), Francuska - Njemačka (20.30).

Reprezentacija takmičenje započinje protiv Holandije, a zatim će uslijediti mečevi sa domaćinom Češkom, Finskom, Izraelom i Poljskom. Prve četiri ekipe na tabeli izboriće nastup u osmini finala. “Orlovi” su apsolutni favorit za osvajanje prvog mjesta u grupi i teško je očekivati od bilo koje ekipe da ih može ugroziti. Bez obzira na neigranje Bogdana Bogdanovića i Miloša Teodosića, Pešić na raspolaganju ima respektabilan tim predvođen dvostrukim uzastopnim najboljim košarkašem NBA lige Nikolom Jokićem, koji će definitivno biti prva violina. Kada se tome dodaju imena prekaljenih evroligaških asova poput Vasilija Micića, Vladimira Lučića, Nikole Kalinića i Marka Gudurića, jasno je da su “orlovi” među glavnim favoritima za osvajanje medalje na nikad kvalitetnijem Evrobasketu, na kojem se okupio veliki broj NBA asova iz svih zemalja. Srbija je pokazala snagu ostvarivši dvije velike pobjede protiv Grčke i Turske u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo. Bilo je slabosti u igri Pešićevih izabranika, ali su nekako uspjeli sve to da prebrode i dođu do bitnih trijumfa koji ih izostavljaju u igri za Mundobasket, a s druge strane drastično popravljaju samopouzdanje pred nove velike bitke.

Sudije

Pravdu na Evrobasketu dijeliće 44 arbitra koja stižu iz 26 država. Najviše predstavnika imaju Italija i Leotnija po četiri, dok će Srbiju predstavljati Aleksandar Glišić, a BiH Ademir Zurapović.

Na posljednjem obraćanju medijima pred polazak u Prag Marko Gudurić je rekao da su očekivanja najveća moguća, a Pešić je takođe, doduše, između redova poručio isto.

- Svi nas gledaju kroz prizmu jednog, drugog, trećeg MVP-ja, da smo bivši svetski, evropski šampioni. To je velika stvar. Mi smo reprezentacija koja je na okupu ukupno dva meseca, nije klupska sezona. Moramo da gledamo pozitivne stvari i da popravljamo sve što možemo. Sve je moguće, ako želimo i ako imamo dobru koncentraciju. Imamo dobre igrače sa iskustvom, a ako nam se ukaže pravi put, prihvatićemo ga - rekao je iskusni vuk, koji je sinoć trebalo da saopšti konačan spisak od 12 igrača koji putuju na EP.

Raspored Srbije

Prvo kolo: Srbija - Holandija (2. septembar - 21 čas), drugo kolo: Srbija - Češka (3. septembar - 17.30), treće kolo: Srbija - Finska (5. septembar - 21), četvrto kolo: Srbija - Izrael (6. septembar - 21), peto kolo: Srbija - Poljska ( 8. septembar - 21).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana