Srđan Grahovac, fudbaler u Astanu za Glas Srpske: Balkanska ekipa me dočekala kao brata

Danijel Radujković
Srđan Grahovac, fudbaler u Astanu za Glas Srpske: Balkanska ekipa me dočekala kao brata

Banjaluka - Nakon što promijene tim, a pogotovo državu u kojoj igraju, većini fudbalera obično treba određeno vrijeme da se priviknu na nove uslove, ali ne i momku iz Banjaluke Srđanu Grahovcu (24), koji kao da je godinama u Astani, a ne tek šezdesetak dana.

On se sredinom marta iz Austrije preselio u Kazahstan i za manje od dva mjeseca je pokazao da će biti odlično pojačanje. Klub je za to vrijeme zabilježio šest pobjeda i remi, a Grahovac je na šest utakmica koje je igrao postigao tri gola i upisao dvije asistencije. Posljednji pogodak dao je u samom finišu derbija protiv Kairata i donio bod svojoj ekipi, koja je prva na tabeli.

- Generalno mogu biti prezadovoljan učinkom, koji nije mogao biti bolji. Nemamo poraza od kada sam došao, a u derbiju protiv Kairata smo došli do boda koji u ovom trenutku više odgovara nama. Imamo četiri boda više i meč manje, tako da smo na dobrom putu - istakao je Grahovac.

Odlično je prihvaćen u novoj sredini, a da se što bolje snađe i uklopi pomogli su mu igrači sa ovih prostora Nemanja Maksimović, Marin Aničić i Nenad Erić.

- Sa Aničićem sam igrao u reprezentaciji, tu su Erić i Maksimović, tako da nisam imao problema sa prilagođavanjem. Dočekali su me kao brata, sve su mi omogućili. Balkanska ekipa se drži zajedno, po čitav dan se družimo i idemo skupa. Takođe, treneri su Bugari i pričaju naš jezik, pa nisam imao problema ni sa tim - dodao je mladi Banjalučanin.

Prelazak nekadašnjeg igrača Borca u Astanu bio je pomalo neočekivan, ali na kraju se pokazao kao odlična odluka.

- Pregovori su trajali dosta dugo. Trebalo je vremena da se dogovorimo Astana i ja, pa dva kluba. Klub je dosta radio kako bi me doveo, uložili su mnogo truda. Svi su me prihvatili fino, mogu biti veoma zadovoljan. To se vidi na igrama koje pružam - istakao je Grahovac.

U novi klub je došao kao pozajmljen igrač, ali sa opcijom obaveznog otkupa, tako da bi u Astani trebalo da ostane do 2020. godine.

- Ambicije su nam da osvojimo titulu, ali osnovno je da izborimo nastup u grupnoj fazi nekog od evropskih takmičenja. To nije nimalo lako, igrao sam dvije godine Ligu Evrope i znam kakvi timovi ne uspiju da se plasiraju - istakao je Grahovac.

Imaju sve moguće uslove za taj rezultat, pošto se ulaže dosta novca u fudbal, ali i sam grad, koji je jedno veliko gradilište.

- Grad je fascinantan, a sve je izgrađeno u proteklih deset do 15 godina. Od juna do septembra ovdje se održava svjetska manifestacija "Ekspo" i sve je u znaku toga. Uslovi za rad su vrhunski. Imamo zatvoreni stadion i po zimi se bukvalno može igrati u šorcu i kratkim rukavima. Nedavno su postavljali novu travu. Igrao sam na raznim podlogama, ali ovako nešto još nisam vidio - zaključio je Grahovac.

Prati bivše klubove

Prije dolaska u Astanu Srđan Grahovac je igrao za Borac i Rapid, a redovno prati dešavanja u ovim klubovima.

- U Borcu je sada mnogo fudbalera sa kojima sam igrao. Na pravom su putu su da se vrate u Premijer ligu. Odlično je što okosnicu čine domaći igrači i smatram da Borac može tamo gdje mu je i mjesto, u vrhu lige. U Rapidu je turbulentna sezona. Doveli su skupe igrače, što inače ne rade. Došlo je do promjene trenera i sportskog direktora, sve se odrazilo na rezultate. Međutim, plasirali su se u finale Kupa, pa mogu do trofeja i evroscene - rekao je Grahovac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana