Srđan Babić, defanzivac Almerije za "Glas Srpske": Onemogućili smo Barselonu da igra svoju igru

Dejan Kondić
Foto: GS

ALMERIJA - Španija ne vjeruje svojim očima. Piriniji bruje o najvećoj pobjedi (1:0) u istoriji "male" Almerije nad liderom prvenstva, moćnom Barselonom. Odbranom "crveno-bijelih" komandovao je Srđan Babić.

Imali su Katalonci idealnu situaciju poslije remija u madridskom derbiju i mogućnost da odu na ogromnih 10 bodova prednosti u odnosu na Real Madrid, ali je ekipa Ćavija Ernandeza položila oružje u Almeriji. Zaustavio ih je jedan Banjalučanin, uz pomoć najbližeg saradnika Rodriga Elija. 

Drugi najjači napad lige je "ukočen", ekipa koja je na 22 utakmice postigla 45 golova. 

Paklena trojka Robert Levandovski - Feran Tores - Gavi, plus Rafinja u drugom dijelu, nisu se vidjeli pored odbrambenog zida domaćih. 

U razgovoru za "Glas Srpske" nekadašnji fudbaler Borca i Crvene zvezde otkriva kako je stopirana navala od koje strijepe cijeli Pirineji i Evropa. 

- Ovo je najveća pobjeda, ne samo ove sezone, nego u cijeloj istoriji kluba. Mislim da je ovo prvi put u 90 godina postojanja Almerije da padne Barselona. Veličanstven uspjeh. Onemogućili smo ih da igraju njihovu igru, koja im odgovara. Izabcili smo ih iz zone komfora. Znamo da su najopasniji kada kroz pas dolaze do šansi, kada "bockaju" loptu preko zadnje linije. Svi im se ubacuju iz drugog plana, bekovi pogotovo, non-stop su u 16 metara. Odsjekli smo im tu pas igru i natjerali da preko centaršuteva dolaze do šanse. Naravno, to nama odgovara, jer smo dominantniji u tom segmentu igre. Uputili su preko 40 centaršuteva, ali smo uspjeli sve to da anuliramo. Nije bilo nimalo lako, ali odigrali smo sjajno - istakao je Babić. 

Katalonci su u poslednjih pola sata utakmice izvršili gotovo potpunu opstadu domaćeg gola, međutim bez uspjeha. 

Pouzdani defanzivac približio nam je kako su izgledali dueli protiv jednog od najboljih špiceva današnjice, Poljaka Levandovskog.

- Velika je borba bila sa Levandovskim, ali bili smo oprezni i kada su u pitanju ostali igrači, koji se pridodaju tu. Rafinju su čuvali za to drugo poluvrijeme. Imali su jasnu ideju, ali smo ih osujetili. Dobro smo se spremali prethodnih devet dana i taj rad nam je dosta pomogao da anuliramo njihove vrline. Što se tiče samog Levandovskog znali smo sve o njemu, kako se kreće, kako napada loptu. Dobro smo ga Rodrigo Elija i ja zatvorili. Oni stvarno dosta zavse od njega i njegove igre. Ne osjećaju se prijatno kad ne razigrava saigrače, kad nema loptu u nogama. Baš je nezgodan igrač, "namazan". Ukoliko mu se ostavi minimalno prostora u stanju je da to kazni. Mada on sam sebi i kreira prostor, može fintom jednom da te se oslobodi, ostane sam, odličan napadač, toliko godina traje, ali, eto, uspjeli smo da ga sačuvamo - ponosno je naglasio Babić. 

Pored pogotka koji je za domaće postigao El Bilal Ture, na kraju se ispostavilo da je Almerija bila bliža drugom, nego Barselona prvom golu, pošto je u sudijskoj nadoknadi vremena Adrijan Embarba sam istrčao pred Ter Štegena, ali je sjajni Nijemac odbranio zicer i još nekoliko minuta ostavio svoj tim u igri.

- Iskreno, svejedno je da li je 1:0 ili 2:0, bitno je da se pobjeđuje. Tri boda su najbitnija, pogotovo sada, jer su sve ekipe sa dna počele da se bude i pobjeđuju. Do samog kraja čeka nas "pakao" u borbi za opstanak u ligi. Od nekog devetog, desetog do 19. mjesta, timovi su u nekih sedam bodova. Dvije pobjede te dižu gore u borbu za Evropu, a dva poraza te bacaju u zonu ispadanja iz lige. Biće ludilo do samog kraja sezone, ali mi vjerujemo u sebe - poručio je Babić. 

Odlični defanzivac bio je dio tima Srbije na Mundijalu u Kataru. Pred "orlovima" su sada kvalifikacije za predstojeće Evropsko prvenstvo, koje počinju u martu. Babić poručuje da će dati svoj maksimum da se ponovo nametne selektoru Draganu Stojkoviću. 

- Daću sve od sebe da zaslužim poziv u nacionalni tim. Prošlo je dosta vremena od Mundijala. Bolna je to tačka, nisam ni sa saigračima iz reprezentacije pričao o tome. Međuti, život ide dalje, okrećemo se kvalifikacijama za Euro. Ostavićemo sve da se nakon 20 i "kusur" godina nađemo na tom takmičenju - zaključio je Babić.

Levandovski propušta "El klasiko"

Eliminacija u Ligi Evrope, drugi poraz u Primeri…Teška nedjelja je iza Barselone. No, lošim vijestima kao da nema kraja za trenera Katalaonaca Ćavija. Neuspjeh u Almeriji sa sobom je uzeo i "žrtvu". 

Robert Levandovski se povrijedio tokom utakmice u Andaluziji te će propustiti predstojeći "El klasiko" u Kupu Kralja. 

Poljak je uprkos nelagodnosti koju je osjetio u zadnjoj loži lijeve noge tokom okršaja u 23. rundi ipak uspio da odigra meč do kraja, ali je potvrđeno da se radi o povredi koja će zahtijevati do 14 dana pauze.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana