Srce bokserske legende prestalo da kuca: Inspiraciju pronašao u Beogradu

Nova.rs
Srce bokserske legende prestalo da kuca: Inspiraciju pronašao u Beogradu

Riči Sandoval, čuveni američki bokser, preminuo je u 64. godini.

Sandoval je kao 18-godišnjak došao u Beograd gdje je učestvovao na Svjetskom amaterskom prvenstvu i zauzeo treće mjesto.

No, iako je u Beogradu ostao bez titule prvaka svijeta, bronza ga je inspirisala da nastavi da napreduje, pa je ubrzo prešao u profesionalce, gdje je u novembru 1980. savladao Đerarda Pedrozu.

Taj trijumf bio je prvi od ukupno 29 vezanih, u sklopu kojih je protiv Džefa Čendlera 1984. godine stigao do titule prvaka svijeta u WBA organizaciji, u meču koji je ostao upamćen po tome što je Čendler po prvi put u karijeri završio u nokdaunu.

Još dva puta je uspijevao da odbrani titulu, a planetarnu slavu stekao je borbom protiv Kardenija Uljoe, borca iz Čilea. Uloa je uspio Sandovala da baci na pod snažnim udarcem u trećoj rundi, zbog čega je ozloglašeni diktator Augusto Pinoče, odgovoran za smrt preko 40.000 ljudi, navodno skočio sa stolice.

To kao da je iznerviralo Sandovala – uslijedio je brutalan odgovor i nokatu u osmoj rundi.

Posljednju borbu imao je 3. marta 1986. godine, kada je bio nateran od strane WBA da se bori kako bi zadržao titulu, inače mu je prijetilo oduzimanje.

No, problemi sa težinom doveli su do toga da je par dana prije borbu sa Gabijem Kanizalesom živio samo na vodi, pa je, oboren takvim udarom na tijelo, čak četiri puta doživio nokdaun, zbog čega je meč prekinut.

No, tu nije bio kraj drami – Sandoval je prvo osjetio nesvjesticu, potom je prestao da diše na tri minuta, a kada su ga povratili, prebačen je u bolnicu gdje je utvrđeno da je doživio povredu mozga zbog čega je podvrgnut hitnoj operaciji. Zbog toga je bio prinuđen da okonča karijeru.

A nju je završio sa skorom 29 pobjeda i jednim porazom.

Nije saopšten uzrok smrti, prenosi Nova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana