Spuštena zavjesa na Male olimpijske igre: Školarci su ukras Srpske

Dušan Repija
Spuštena zavjesa na Male olimpijske igre: Školarci su ukras Srpske

BANjALUKA - Kroz Male olimpijske igre Republike Srpske, najveće školsko takmičenje, prošle je više od 60.000 učenika osnovnih i srednjih škola, a pehare su podigle 64 ekipe.

Nakon spuštanja zavjese na takmičarsku sezonu u ovoj školskoj godini, u Ministarstvu porodice, omladine i sporta prezadovoljni su tokom, ali i završnicom takmičenja. Borba za svaku loptu, poen, trka sa štopericom... Školarci su definitivno ukrasili terene širom Srpske i još jednom pokazali da su ovi prostori nepresušan izvor talenata. Dokaza za to je mnogo, a oni sa kojima se uvijek dičimo su šampion svijeta u džudu Nemanja Majdov i najbolja odbojkašica planete Tijana Bošković. I oni su kao školarci prošli kroz sistem Malih olimpijskih igara koje nisu održane minule dvije godine zbog epidemije virusa korona. Ipak, novi početak bio je više nego uspješan.

- Učenici i nastavnici su prevazišli naša očekivanja. Ušli su u takmičenje sa mnogo više entuzijazma, želje, volje, a atmosfera na utakmicama bila odlična. Zaista smo prezadovoljni, naročito činjenicom da je kroz sistem takmičenja prošlo više od 60.000 učenika koji su imali priliku da iskušaju svoje sposobnosti - istakla je ministar porodice, omladine i sporta Sonja Davidović.

Iz godine u godinu projekat je rastao i razvijao se. Danas se učenici takmiče u košarci, odbojci, rukometu, malom fudbalu, atletici, sportskoj gimnastici, šahu i džudu. Plivanje je uvedeno kao eksperimentalan sport samo u gradu Banjaluci i pokazalo se kao vrlo uspješno, a u resornom ministarstvu se nadaju da će plivanje u skorije vrijeme biti i deveti sport u okviru MOI RS.

- Sport pruža mnogo više mogućnosti od društvenih mreža i ovaj projekat, koji realizujemo gotovo dvije decenije, je i zamišljen tako da djecu kroz sport nauči disciplini, posvećenosti, timskom radu. Uz te vještine znatno je lakše savladati izazove s kojima se susrećete u životu - kaže Davidovićeva.

Ovo takmičenje odvija se pod sloganom “brže, više i jače”, a učešće pobjednika na evropskim i svjetskim školskim takmičenjima govore u prilog tome da sve ide pravim putem.

- Zahvaljujući podršci Saveza sa školski sport Srbije, Republika Srpska je postala punopravna članica Svjetske asocijacije školskog sporta te ćemo biti domaćini Evropskog školskog prvenstva u odbojci, što smatramo velikim priznanjem za dosadašnji rad i trud. Priznanje je dobila i naša koleginica Gorica Bilak Moconja, koja je godinama vrijedno radila na projektu MOI RS, a njen trud je prepoznala i Evropska federacija školskog sporta koja ju je imenovala za sportskog direktora. To je veliki uspjeh za Goricu ali i za Srpsku - zaključila je Davidovićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana