Sprint otvara SP u raftingu: Vrbas oduševio sve takmičare

Darko Dragičević
Foto: G.S.

BANjALUKA - Više od 400 takmičara iz 20 zemalja odmjeriće umijeće i snagu na bukovima Vrbasa u narednih pet dana tokom trajanja Svjetskog prvenstva u raftingu.

Sudeći po izjavama na treninzima i na samoj stazi, rafteri jedva čekaju start prvih trka. Rijekom Vrbas i organizacijom su bili oduševljeni.

- Jedva sam čekala da uđem u vodu koja je predivna. Nikada ranije nismo bili na raftingu ovdje. Ovo je naš prvi put na internacionalnom rafting događaju, tako da smo veoma uzbuđeni - kaže kapiten ženske reprezentacije Sjedinjenih Američkih Država Samanta Barone.

Istovremeno u slovenačkom timu ističu da su na Vrbasu već godinama kao na domaćem terenu.

- Ovo je nama skoro domaći teren, znamo jako dobro sve, tu smo da probamo neke nijanse. Što se tiče očekivanja, mi ćemo da odradimo, kao i uvijek, dobro, kako znamo, ali vidjećemo kakva će biti konkurencija. Slovenija je uvijek bila u top pet favorita za osvajanje medalja, čak i među tri. Organizacija je OK. 

Rijeka kao i uvijek je dobra. Vidjećemo kako će sve na kraju biti - kaže Jan Avsenik, kapiten reprezentacije Slovenije pred start takmičenja.

Za pojedine takmičare ovo će biti debi na međunarodnoj sceni.

- Uzbuđeni smo jer rijeka izgleda nevjerovatno, kanjon je predivan. Ovo je naše prvo prvenstvo tako da smo presrećni što smo dio ovoga - rekao je Novozelanđanin Sli Larkomb.

Na kraju, veoma zadovoljni viđenim bile su i sudije na Svjetskom prvenstvu. 

Jedan od najstarijih je Milan Lovrenčič, IRF sudija iz Slovenije.

- Bio sam na svim svjetskim prvenstvima, osim u Ekvadoru i u Argentini, ali vam mogu reći da je Vrbas jedna od najljepših rijeka. Od početka pa do danas primjećujem da je rijeka čista i spremna za ljude koji dolaze i kao turisti i kao takmičari. Jednom sam i sam bio prisutan kad smo čistili obale rijeke. Moram naglasiti da skidam kapu organizatorima, svim prijateljima koji dolaze da vide ovo takmičenje i medijima što prate ovaj događaj - rekao je Lovrenčič, koji je svoju karijeru počeo upravo na prvom Svjetskom prvenstvu 2009. godine.

Program

Prvog dana takmičenja u 11 časova nastupiće ekipe u disciplini sprint. Od 13 časova biće takmičenja u disciplini H2H i to u konkurenciji Master i reprezentacije do 19 godina. Svečano proglašenje pobjednika je u 20 časova. U petak su trke H2H u ostaloj konkurenciji, a u subotu je slalom, dok je nedjelja rezervisana za spust.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana