Sportski događaji koji su obilježili 2021. godinu: Stojković heroj Srbije

Darko Pašagić
Sportski događaji koji su obilježili 2021. godinu: Stojković heroj Srbije

BANjALUKA - Sportsku 2021. godinu u Srbiji, uz Novaka Đokovića, obilježili su selektor fudbalske reprezentacije Dragan Stojković, NBA košarkaš Nikola Jokić i oni koji su na Olimpijskim igrama u Tokiju stigli do odličja, ali sigurno da je najveći heroj Piksi.

 

On je nacionalni tim Srbije preuzeo početkom marta i u ekipu unio mir i dobru atmosferu, pa su igrači u više navrata sa mnogo entuzijazma poslije uspješnih kvalifikacija obećavali napad na dobar rezultat u Kataru. I pred odlučujući susret kvalifikacija protiv Portugalije u Lisabonu Stojković je bio optimista i nije pogriješio. Iako je rival poveo, “orlovi” se nisu predali, već su uspjeli ne samo da izjednače preko Dušana Vlahovića, nego i da čarolijom Aleksandra Mitrovića dođu do potpunog preokreta i plasmana na Mundijal.

Član Denvera Nikola Jokić pokazao je sav raskoš svog talenta i izabran je za najkorisnijeg igrača ligaškog dijela sezone NBA lige. Milvoki Baksi savladali su Feniks Sanse u šest utakmica, osvojili finale i prvu titulu poslije pola vijeka, a Grk Janis Adetokumbo proglašen je za MVP-ja finala.

Crvena zvezda je plasmanom u osminu finala Lige Evrope napravila najveći uspjeh poslije osvajanja Lige šampiona 1991. godine, dok je Partizan obezbijedio plasman u šesnaestinu finala Lige konferencija, gdje će igrati protiv praške Slavije.

Oči sportske javnosti su bile uprte i u Tokio, gdje su održane Olimpijske igre, koje su na rasporedu trebale da budu 2020. godine, ali je pandemija virusa korona bila jača. Srbija je osvojila devet medalja, a zlata su pripala tekvondoistkinji Milici Mandić, karatistkinji Jovani Preković i vaterpolistima. Srebrni je bio strijelac Damir Mikec, a bronzu su uzeli tekvondoistkinja Tijana Bogdanović, strijelac Milenko Sebić, rvač Zurab Datunašvili, basketaši 3dž3 i ženska odbojkaška reprezentacija. Junaci Igara bili su američki plivač Kejleb Dresel sa pet zlatnih medalja i dva nova svjetska rekorda, italijanski sprinter Lamont Marsel Džejkobs trijumfom na 100 metara, Jamajkanka Ilejn Tompson-Hera odbranom oba sprinterska zlata, na 100 i 200 metara.

Na međunarodnom nivou godinu su obilježili fudbaleri Čelzija i Italije, koji su postali klupski, odnosno reprezentativni šampioni Evrope, odlazak Lionela Mesija iz Barselone poslije 17 godina i njegovo prvo slavlje sa reprezentacijom Argentine na Kopa Americi, transfer Kristijana Ronalda, trijumf Holanđanina Maksa Ferstapena u “formuli 1”, ali i kraj karijere sedmostrukog šampiona svijeta u motociklizmu Valentina Rosija.

Jedan od najvećih igrača golfa ikada, Tajger Vuds, doživio je saobraćajnu nesreću u Los Anđelesu krajem februara. Petnaestostruki šampion završio je sa višestrukim prelomima noge i skočnog zgloba i preživio je samo zahvaljujući ogromnoj sreći.

Brejdi i Slovenci

Rekord u 2021. godini postavio je NFL igrač Tom Brejdi. Legendarni kvoterbek osvojio je svoju sedmu titulu u Superboulu u prvoj sezoni sa svojim novim timom Tampa Bej Bakanirsima. Slovenački biciklisti su nastavili da briljiraju. Tadej Pogačar je postao najmlađi biciklista koji je dva puta osvojio Tur de Frans, a Primož Roglič je pobijedio na španskoj Vuelti treću godinu zaredom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana