Sportski direktor “crno-bijelih” Ivica Iliev za “Glas Srpske”: Partizanu niko nije zabranio da osvoji TITULU!

Dejan Marić
Sportski direktor “crno-bijelih” Ivica Iliev za “Glas Srpske”: Partizanu niko nije zabranio da osvoji TITULU!

Partizanu će jedina prepreka na putu do titule biti teren, ne politika. Uz VAR nema laži i prevare. U srpskom fudbalu trenutno sve funkcioniše kako treba. Našim navijačima obećavam da ćemo u 2022. biti još odlučniji i posvećeniji. Zvezdinim pristalicama želim zdravlje i poslovni uspeh, ali neka se ne nadaju prvom mestu.

Ovako bi mogao da glasi siže intervjua sportskog direktora “parnog valjka” Ivice Ilieva za “Glas Srpske”, u kojem je pričao o najuspješnijoj jeseni u klupskoj istoriji, izazovnoj 2022. godini, predstojećem prelaznom roku, bitkama na tri fronta, iskoraku srpskog fudbala...

Crvena zvezda je suvereno vladala Srbijom u protekle četiri godine. Pa ipak, Partizan je aktuelnu kampanju počeo odlučan u namjeri da prekine niz “najljućeg” rivala. I dobro mu ide. Učenici Aleksandra Stanojevića prvi dio sezone su okončali na tronu, pet koraka su ispred “crveno-bijelih” i, s obzirom na sve prikazano, imaće lijepu šansu da na proljeće prekinu post.

Navijači Partizana vole da kažu da je Zvezda miljenica aktuelnog režima i da, dok je on na vlasti, “crno-bijeli” ne mogu biti šampioni. Iliev nije želio da se upušta u političke priče, ali je jasno poručio da pred klubom ne postoje opstrukcije takve prirode.

- Političke teme me ne interesuju. Bavim se samo svojom ekipom i time kako igra. I s te strane sam prezadovoljan. Nema razloga da ne budemo šampioni ako to zaslužimo na terenu. Bili smo 2017. Bićemo opet. Sve u srpskom fudbalu trenutno funkcioniše kako treba, tako da nema razloga za brigu - rekao je Iliev.

GLAS: Partizan godinama nije bio u poziciji da na polusezoni bude lider, uz solidnu bodovnu zalihu. Koliko ste zadovoljni urađenim?

ILIEV: Prezadovoljni smo. Uvek je lepo biti na vrhu. Ugodno se osećamo. S druge strane, još lepše je kada znamo da smo po sedmi put prezimili u Evropi. Uz to, i u Kupu smo u igri za trofej. Kad se pogledaju rezultati, dolazimo do saznanja da je iza nas najbolja polusezona u istoriji kluba. Ništa to neće značiti ako ne nastavimo ovim putem i sezonu ne okončamo na ovom nivou. Cilj je da u najmanju ruku budemo prvi u prvenstvu. Daće Bog da napravimo dalji iskorak u Evropi. Imamo šanse na sva tri fronta.

GLAS: Partizan ima najbolji napad lige, najbolju odbranu, pet bodova viška... Brojke pokazuju da ste izdominirali.

ILIEV: Sve ovo je talično. Nema mnogo toga da se doda. Meni je drago da je sve to preneseno i u Evropi. Koliko god da je domaće prvenstvo najbitnije, ja sam neko ko voli da se dokaže i na evropskim okvirima. To je ono što daje realnu sliku i vrednost kluba. Kad ispod svega navedenog podvučemo crtu, možemo biti prezadovoljni.

GLAS: U čemu je najveća snaga ovog tima?

ILIEV: To je balans. Od najboljeg mogućeg trenera do miksa mladosti iz naše akademije, preko vrhunskih stranaca i domaćih igrače koji prave tu ravnotežu. Imamo sve u klubu. Organizacija je na maksimalnom nivou. Slagalica je posložena kako treba. sve kockice su na svom mestu i svako doprinosi onako kako treba.

GLAS: Kolike zasluge idu na račun trenera Aleksandra Stanojevića?

ILIEV: Najveće zasluge idu njemu. On je blago Partizana, pokazatelj da je u svakom sportskom sistemu trener glavna karika. Struka je ta koja pravi razliku i izvlači maksimum iz ekipe. Aleksandar to radi. Jer, ako nemate vrhunskog trenera, kvalitet ostalih struktura kluba ne može da dođe do izražaja.

GLAS: Hoće li se Partizan pojačavati u zimskom prelaznom roku?

ILIEV: Naravno da uvek gledamo tržište. Ali, imamo kvalitetnu ekipu, popunjene su sve pozicije. Možda eventualno na jednom mestu u timu da pojačamo konkurenciju. U svakom trenutku želimo da imamo najbolju moguću ekipu i da nikada ne zavisimo od jednog igrača. Do kraja sezone svaka utakmica nam je finale. Nema kockanja.

GLAS: U prošlosti ste znali da najavljujete transfer-bombe. Hoće li ih biti ovog puta?

ILIEV: Bilo ih je mnogo do sada, ali ne možete na svakih šest meseci da dovodite bombe. To su igrači koji prave razlike. Imamo tri stranca sa neverovatnom statistikom. Od 76 naših golova, oni su postigli 38. Time pokazuju da su stvarno bombe. Trenutno ne vidim prostor za dovođenje takvog tipa igrača. Kada jedan ode, onda da. Ali, oni sigurno ostaju.

GLAS: Da li bi možda Srđan Mijailović, bivše Zvezdino dete, mogao da bude bomba prelaznog roka? Mediji ga već dugo povezuju sa Partizanom.

ILIEV: Ne bih govorio o imenima. Za jednu deficitarnu poziciju u ekipi imamo pet, šest kandidata. Videćemo koji su sledeći koraci. U narednih petnaestak dana bismo sve trebalo da rešimo.

GLAS: Prosječna posjeta u Humskoj nije ni među deset najvećih na prostoru Balkana. Koliko je bitno da se navijače vrate na stadion i pomognu ekipi u jurišu na titulu?

ILIEV: Verujem da smo pri kraju jesenje polusezone počeli da dobijamo veću navijačku podršku. Našim pristalicama sam zahvalan na tome. Razlog slabije posete meni nije poznat. Stvarno ne znam zašto je to tako. Ali, rezultati su ti koji pokreću ljude i situaciju okreću naglavačke. Oseća se promena, zajedništvo, buđenje navijača. Apelujem zato da u drugom delu sezone ta podrška sa tribina bude na mnogo višem nivou.

GLAS: Šta navijačima Partizana možete obećati u 2022?

ILIEV: Samo da ćemo biti još odlučniji, posvećeniji. Pokušaćemo da nivo na kojem smo sada podignemo za stepenicu ili dve, da budemo za barem nijansu kvalitetniji. Jer, sada će svi igrači proći Stanojevićeve pripreme. A posle njegovih priprema svaki igrač postaje još bolji. Bitno je i da ekipa ostaje na okupu. Taj kontinuitet će nam pomoći da budemo još moćniji. Zato bih navijače zamolio da još jače budu uz ekipu, jer joj je to potrebno u ovom trenutku.

GLAS: Kakvu poruku biste poslali navijačima Crvene zvezde u godini pred nama?

ILIEV: Želim im sve najbolje. Da u 2022. budu zdravi, a imaju uspeha na poslovnom planu, ali neka računaju da će Partizan biti prvi.

GLAS: Za kraj, kako će reprezentacija proći na Svjetskom prvenstvu u Kataru?

ILIEV: Predosećam istorijski uspeh. Imam jak osećaj da ćemo biti barem u nokat fazu. Posle sve zavisi i od žreba, srećnih i nesrećnih okolnosti. Ali, verujem da možemo proći grupu. Ova reprezentacija je to svime zaslužila.

Piksi sve preokrenuo

GLAS: Srpski fudbal je krenuo krupnim koracima naprijed. I Partizan i Crvena zvezda su prezimili u Evropi, reprezentacija se plasirala na Svjetsko prvenstvo. Koji su uzroci ovog iskoraka?

ILIEV: Reprezentativno, to je dolazak na klupu najvećeg srpskog igrača svih vremena Dragana Stojkovića. On je naše najveće ime i autoritet. Sve je preokrenuo. Piksijev dolazak uticao je i na savez, poglede na fudbal, našu ligu. Posledica svega je da i Partizan i Zvezda i drugi klubovi igraju bolji, lepši, moderniji fudbal. Ostaćemo na 11. poziciji rang-liste najboljih evropskih liga. To je nezabeleženo. S ponosom možemo reći da ćemo od sezone 2023/24 imati dva kluba u Ligi šampiona, jednog kao direktnog učesnika te vrlo vjerovatno tri tima u grupnoj fazi evropskih takmičenja. Nestvaran podatak.

VAR

GLAS: Da li je uvođenje VAR tehnologije poboljšalo regularnost Superlige?

ILIEV: VAR je možda i najbitnija stavka. Ne kažem da je bilo namera da određeni ljudi čine greške. VAR se odavno u Evropi pokazao kao pravo rešenje. Smanjuje se šansa za grešku i svi imamo jednake izglede. Situacija je sada mnogo čistija. Nema laži, nema prevare.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana