Sportske igre mladih u Splitu: Titule otišle u Bijeljinu i Brčko (FOTO)

Priredio: Darko Dragičević
Sportske igre mladih u Splitu: Titule otišle u Bijeljinu i Brčko (FOTO)

SPLIT - Plazma Sportske igre mladih, najveća sportsko-amaterska manifestacija u Evropi, okupila je na završnom takmičenju 824 šampiona iz četiri zemlje koji su se takmičili u 10 disciplina.

Najviše pažnje privukla su takmičenja u malom fudbalu za dječake i djevojčice gdje su titule otišle ekipama iz Republike Srpske. Tako je pobjednik turnira za djevojčice Radnik iz Bijeljine, dok je u konkurenciji dječaka najbolja bila ekipa Pirometal iz Brčkog.

Ništa manje uzbudljivo nije bilo ni na odbojkaškim terenima gdje su srebro odvojile djevojčice iz ekipe Crvena zvijezda Obudovac. U takmičenju u odbojci na pijesku slavila je ekipa Toki i Šoki koja je u finalu bila bolja od D&D, a u muškoj konkurenciji najbolja je bila ekipa iz Slovenije, Valentin Predan i Peter Bregar, dok su Lan Trpinc i Urbančić srebrni.

U sklopu “m:tel” Dana sporta održana su takmičenja u graničaru i u atletici. Graničar je posebno popularna disciplina jer kroz takmičenja miješanih ekipa dječaka i djevojčica podstiče inkluziju, jednakost i toleranciju. Vatreni zmajčeki (Hrvatska) četvrti put zaredom su međunarodni šampioni u “Moja kravica kupu” u graničaru, jedinstven je to rezultat na igrama. Ekipa Punta arenas iz Čapljine osvojila je izvrsno treće mjesto.

Turnir u uličnoj košarci Kinder Džoj veoma je atraktivan kako za igrače tako i za gledaoce. Uz podršku i glasno navijanje Radnice (Hrvatska) su zlatne, a Četvorke Zenica su srebrne u ženskoj konkurenciji. Održane su utakmice i Pili takmičenja u malom fudbalu - turnir do 12 godina na kojem je slavila ekipa Srećkovo jato (Srbija), a ekipa Limači Čapljina su bili srebrni.

Inače, tokom ove godine u svim takmičenjima učestvovalo je 328.870 mališana iz četiri zemlje koji su se prvo takmičili u svojim regijama, zatim su išli na državna prvenstva i onda na završnu manifestaciju. Iako su se okupili zbog takmičenja, atmosfera na međunarodnoj završnici je bila sjajna, a djeca iz Hrvatske, Srbije, BiH i Slovenije u Splitu se upoznaju, druže, kupaju i s nestrpljenjem očekuju svečano zatvaranje sezone i Ol star Sport dej.

Takmičenje u Splitu se završava večeras kad je na programu Alta banka Ol star Sports dej. Podsticanje na zdrav način života, toleranciju, zajedništvo, druženje i ostale dobrobiti koje se usvajaju bavljenjem sportom Plazma Sportske igre mladih obogatiće revijalnim takmičenjima na kojima će profesionalni sportisti, funkcioneri u sportu, ambasadori SIM-a, sportisti i osobe iz javnog života regije i Evrope pokazati da su Igre prilika svima da kroz fer plej i prijateljstvo donesu širenju humanosti, poštovanju različitosti, suzbijanju nasilja i razvoju osjećaja zajedništva.

Ol star Sport dej počeće ceremonijom proglašenja novih ambasadora Plazma Sportskih igara mladih - Šime Vrsaljka i Aleksandra Kolarova. Program u sklopu Alta banka svečanog zatvaranja 28. sezone Plazma Sportskih igara mladih nastaviće se revijalnim šahovskim turnirom na kojem će šahovski velemajstor Aleksandra Dimitrijević i velemajstor Zurab Azmaiparašvili, predvođeni Arkadyjem Dvorkovičem, predsjednikom FIDE - Svjetske šahovske organizacije, zaigrati šah na Rivi.

U okviru bogatog programa Riva će ugostiti i nagrađivani sportsko-ekološki ivent “Zero Waste - Budi dio igre - Čuvajmo naš planet”. Na edukativnom poligonu djeca će biti učesnici međunarodne završnice i još jednom će pokazati kako sport i ekologija idu zajedno.

Revijalna utakmica u graničaru, jednoj od najpopularnijih disciplina Plazma Sportskih igara mladih, održaće se na Prokurativama. Mediteranski trg u središtu Splita postaće poprište jedne od najzanimljivijih igara koju će zaigrati SIM ambasadori i prijatelji Igara zajedno s djecom sudionicima međunarodne završnice, među kojima su i Tonči Glavina, ministar turizma i sporta Republike Hrvatske, Zoran Gajić, ministar sporta Republike Srbije, Matijaž Han, ministar turizma i sporta Republike Slovenije, Jasna Duraković, ministar obrazovanja i nauke FBiH te proslavljeni sportisti - Barbara Matić, Andreja Leški, Larisa Cerić, Šime Vrsaljko, Aleksandar Kolarov, Mehmed Baždarević, Predrag Mijatović, Darijo Srna, Aitor Karanca i mnogi drugi te predstavnici sponzora.

Podrška UEFA

Plazma Sportske igre mladih jedina su manifestacija u regiji koja je ušla u program UEFA fondacije za djecu, na čelu s Aleksanderom Čeferinom predsjednikom UEFA i ambasadorom igara. Sve aktivnosti i takmičenja od prvih do finala u potpunosti su besplatna za sve učesnike što uključuje i prevoz.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana