Slijepa olimpijka pomogla vodiču da se ne sruši, pa joj zbog toga oduzeta medalja (VIDEO)

GS
Foto: Tanjug/ AP

PARIZ- Paraolimpijske igre su prema mišljenju mnogih još plemenitiji događaj i značajniji u odnosu na Olimpijske. Sportisti iz zemalja širom svijeta sa određenim nedostacima i poteškoćama koje ih ometaju da vode običan život nam dokazuju da se sve može uz malo želje.

Tu je ipak i ona druga strana medalje, a čim su u pitanju takmičenja postoje i određena pravila, koja se nekada surovo prate bez obzira na kontekst. To je na svojoj koži osjetila Elena Kongost, španska maratonka koja je bila nadomak osvajanja bronzane medalje.

U kategoriji T12, koja podrazumijeva osobe koje su slabovide i razaznaju objekte u pokretu na jedan metar udaljenosti ona je ciljnu liniju prešla kao treća, ali je diskvalifikovana zbog situacije koja se dogodila na samo dva metara ispred...

Naime, ona je u jednom momentu ispustila konopac koji je povezivao nju i vodiča koji joj je pomogao da završi trku, a sve zbog toga što je njemu pozlilo i malo je falilo da se sruši na zemlju. Pravila su u ovom slučaju bila surova.

Plemenit potez u ovoj situaciji nije nagrađen, a kada u vidu imamo i njenu cjelokupnu priču ovaj potez organizatora će naići na još veću osudu, piše Telegraf.

Elena ima 36 godina i ovo je bilo njeno peto učešće na POI, prvo nakon osam godina i Rio de Žaneira. Ona je upravo u Brazilu osvojila zlato u paramaratonskoj trci, prvoj ikada na najvećoj smotri svjetskog sporta, a vlasnica je i srebra u trci na 1500 metara iz Londona 2012.

Pauzu u karijeri napravila je od 2016. i od tada dobila četvoro djece, a ona se iz penzije vratila uprkos tome što su joj svi predviđali da je ona odavno završila sportsku karijeru.

Elena možda nije dobila zasluženu medalju, ali je pokupila srca svih nas!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana