Slavoljub Srnić, Zvezdin diskretni heroj za “Glas Srpske” otkriva tajnu uspjeha: Nikome ne priznajemo da je bolji!

Dejan Marić
Slavoljub Srnić, Zvezdin diskretni heroj za “Glas Srpske” otkriva tajnu uspjeha: Nikome ne priznajemo da je bolji!

BRAGA - Nikome ne priznajemo da je bolji, dok to ne dokaže na terenu. Plasman u osminu finala Lige Evrope je baš velika stvar. Trener Dejan Stanković nam daje snagu i energiju. Svaki igrač Crvene zvezde u svakom trenutku je spreman da da i više od maksimuma za ovaj tim.

Ovako bi se mogao rezimirati razgovor sa Slavoljubom Srnićem, diskretnim herojem “crveno-bijelih”, na putu do istorijskog plasmana među 16 najboljih ekipa Lige Evrope.

Srpski šampioni u posljednjih pet godina pomjeraju granice, a ova jesen nije izuzetak. Srnić i društvo su izvojevali osminu finala drugog po snazi kontinentalnog takmičenja, što je najveći klupski uspjeh nakon Barija i Tokija. U tri decenije između ovih podviga “crveno-bijeli” su prošli česte padove i rijetke uspone. Ali, sve se promijenilo u posljednjih pet sezona. Vladan Milojević je udario temelje neke nove Zvezde, njegovim putem je nastavio Dejan Stanković, učinivši armiju navijača ponosnim.

Pa ipak, samo su oni najoptimističniji očekivali ovakav epilog grupe F nakon žrijeba koji je “crveno-bijele” spojio sa vrlo jakom Bragom, izuzetno neugodnim Mitjilandom i Ludogorocom, kojeg na stadionu “Rajko Mitić” baš i ne pamte po dobru.

Za Srnića i saigrače to je bio veliki izazov sa kojim su se hrabro suočili i premijeru krunisali domaćom pobjedom nad portugalskim sastavom. Potom su trijumfovali u Bugarskoj te remizirali u Danskoj. Zvezda je na polovini puta bila prva. I onda se dogodila tužna, kišna beogradska noć nakon koje su mnogi posumnjali u uspjeh. Mitjiland je s(p)retno slavio, zatim dobio i Bragu, pa su srpski prvaci, koji su u petom ispitu po drugi put uzeli mjeru Ludogorecu, došli u poziciju da mogu ispasti.

Situacija se dodatno zakomplikovala pošto su Portugalci u finalnoj bici iskoristili penal i poveli sa 1:0. I dok bi neki timovi tada psihološki pali, Zvezda se digla. Jurnula je po izjednačenje, došla do njega sa “kreča”, a zatim u finišu uspješno odbila sve atake sastava sa “Munisipala”. Naruku joj je išao i remi Ludogoreca i Mitjilanda za krunisanje sjajne sezone u kojoj je osvojeno 11 bodova, inkasirano skoro deset miliona evra, te “nabildan” i klupski i nacionalni koeficijent.

- Nikome ne priznajemo da je bolji od nas. To protivnik mora da dokaže na terenu. Nije bitan papir. Neki rivali možda igraju ofanzivnije. Neki dolaze iz atraktivnijih liga. Ali, mi smo verovali da smo najbolji, da možemo proći grupu. Ta vera da smo dostojni prvog mesta nas je i gurala napred. Na kraju, tabela sve govori - izjavio je Srnić za “Glas Srpske”.

Naš sagovornik je odradio veliki posao u Bragi pošto je u “minut do 12” ušao u startnu postavu. Zamijenio je povrijeđenog Njegoša Petrovića i u stilu neumorne radilice ispunio taktičke zamisli Dejana Stankovića.

- Mnogo mi je žao zbog Njegoševe povrede. U poslednje vreme igra jako dobro i zaslužio je da nastupi u ovako važnom meču. Ali, to je fudbal. Dokazalo se da su igrači sa klupe spremni da daju i više od maksimuma, uskoče u tim i odrade posao. Hvala Bogu sve je ispalo dobro - dodao je Srnić.

Nakon posljednjeg sudijskog zvižduka nastalo je veliko slavlje igrača, članova stručnog štaba i navijača koje je trajalo do ranih jutarnjih sati.

- Jeste, slavili smo. Ipak je ovo istorijski uspeh. Osmina finala Lige Evrope je baš velika stvar. Pogotovo u današnjem fudbalu u kojem se sve vrti oko novca. Dolazimo iz neatraktivne lige, ali smo dokazali da nam je mesto u Evropi. To radimo već pet godina - naglasio je Srnić.

Najveće zasluge za podvig imaju fudbaleri, međutim, oni uvijek ističu Mistera kao jednako bitan faktor.

- Trener Stanković je uvek pored terena. U svakom meču daje 200 odsto sebe. Tu pozitivnu energiju prenosi i na nas, dajući nam snagu - opisao je naš sagovornik.

Srnić je i prije četiri godine bio jedan od Zvezdinih junaka pošto je postigao pobjedonosni gol protiv Kelna i “crveno-bijelima” nakon 25 godina osigurao evropsko proljeće.

- Meč protiv Kelna za mene je bio vrlo emotivan i ovaj u Bragi je takođe. Svaki uspeh proslavljam sa mnogo emocija - zaključio je Srnić.

Dajte nam Barselonu

Podvigom u Bragi Crvena zvezda je obezbijedila miran februar, kada je na programu plej-of drugog po snazi kontinentalnog takmičenja. U njemu će se boriti trećeplasirani sastavi iz grupne faze Lige šampiona i ekipe koje su zauzele drugo mjesto u Ligi Evrope. Društvo je uistinu fascinantno i čine ga Barselona, Borusija Dortmund, Sevilja, Lajpcig, Atalanta, Porto, Zenit, Šerif, Glazgov Rendžers, Real Sosijedad, Braga, Lacio, Olimpijakos, Napoli, Betis, Dinamo Zagreb. Jedan od ovih sastava u martu će ukrstiti koplja sa srpskim prvakom.

- Iskreno želim atraktivnog rivala. Svi tako razmišljamo. Navijači su to zaslužili, da igramo sa velikanom i napunimo “Marakanu” do zadnjeg mesta. Nemam ništa protiv da to bude Barselona - jasan je Srnić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana