Skijašica Paola Magoni posjetila stazu na Jahorini na kojoj je osvojila medalju

Tanjug
Paola Magoni
Foto: Olimpijski centar Jahorina | Paola Magoni

JAHORINA - Italijanska skijašica i osvajačica zlatne olimpijske medalje u trci slaloma 1984. godine Paole Magoni, posjetila je u utorak Olimpijski centar Jahorina, gdje joj je priređen svečani prijem, a svoju višesatnu posjeta planini započela je na stazi Slalom, u Rajskoj dolini, saopštio je OC.

 Na konferenciji za medije, upriličenoj u utorak u polaznoj stanici gondole Poljice, direktor Olimpijskog centra Jahorina Dejan Ljevanić istakao je da je Jahorinu posjetila istinska istorijska ličnost, Paola Magoni, koja je prije 39 godina na stazi Slalom učestvovala u trci slaloma i osvojila zlatnu medalju na tada održanim Zimskim olimpijskim igrama, ’84 godine.
  
- Za sam početak posete koja nam je priredila veliku radost obišli smo upravo stazu Slalom, na kojoj je Paola odnela najsjajnije odličje u disciplini slaloma, a na kojoj smo joj i zvanično poželeli dobrodošlicu. Pre nego smo vam se pridružili u gondoli Poljice, na putu ka ovamo mnogobrojna dečica i skijaši sa velikim osmehom na licima dočekali su Paolu, i to me jako raduje. Činjenica da su naši najmlađi posetioci jednako uzbuđeni kao mi odrasli, koji smo Paolu gledali na našim malim ekranima ili upravo na stazi Slalom, neverovatna je - rekao je on.
  
 On je zatim najavio panoramsku vožnju gondolom Poljice i posjetu Olimpijskom baru, kako bi se Paola detaljnije upoznala sa planinom. 

  -Upravo će Paola moći da povuče najbolju paralelu između Jahorine nekada i sada, i nestrpljiv sam da čujem njene utiske. Oni koji vole skijanje i žive ovaj sport kao što to činimo mi, izuzetno se lako i dobro razumeju. Upravo zbog toga su posete kao što je ova toliko posebne, i nadam se da će ih u budućnosti biti sve više. Za sam kraj, dodao bih da veliku zahvalnost u realizaciji današnjeg, svečanog dočeka dugujem ski klubu 'Olimpik' - rekao je Ljevanić.
  
 Magoni se zahvalila na pozivu da posjeti skijalištu koje, kako je rekla, pamti po prelijepim uspomenama i najvećim uspjesima.

-Ali prije svega hvala na emocijama koje ste mi svojim dočekom, ovog poslijepodneva, priredili. Toliko sam uzbuđena i emotivna da mi je čak malo teško i da govorim. Zaista nisam očekivala ovakvu dobrodošlicu, naročito nakon svih ovih godina. Moram da istaknem da je ovaj dan vrlo sličan danu kada sam osvojila zlatnu olimpijsku medalju, što me čini još emotivnijom. Svim srcem se zahvaljujem svima vama koji ste mi omogućili ovakav dan, jer ovakav prijem, moram da istaknem, u Italiji ne bih imala - naglasila je ona.


    
Ambasador Italije u BiH Marko Di Ruca rekao je da je veoma zadovoljan jer učestvuje u toj predivnoj proslavi sporta i prijateljstva i da se sjeća kada su ga organizatori cjelokupnog ovog događaja posjetili u ambasadi, kako bi mu približili detalje projekta.
 
 -Entuzijastično sam prihvatio ideju da ambasada Italije u BiH bude dio ove inicijative. Ciljevi djelovanja naše ambasade jesu jačanje odličnih odnosa dvije zemlje i kreacija alata za unapređenje socijalnih komponenti BiH i njenih novih, nadolazećih generacija - rekao je Ruco.
  
 Direktor ski centra Bjelašnica Jasmin Mehić istakao je da je lijepo biti dio te priče i da je lijepo da se vidi da se na Bjelašnicu i Jahorinu vraćaju velike zvijezde.
 
Kako je rekao, pripremaju veliki povratak na Olimpijadu 1984 godine, a da posjeta olimpijske skijašice to adekvatno najavljuje.
  
- Naredne sezone proslavljamo 40 godina od olimpijade i potrudićemo se da to bude najsjajnija godišnjica do sada. Mislim da svi naši korisnici i skijaši vide da sada i Jahorina i Bjelašnica idu pravim putem, kao i da će uskoro ovi ski centri biti nosioci turizma u BiH. Nadam se da ćemo u budućnosti organizovati još značajnije događaje, kao i da će nas posećivati velika skijaška imena poput sjajne Paole Magoni - rekao je Mehić.
  
Na konferenciji je govorila i sekretar ski kluba "Olimpik" Edina Demirović i iskazala zahvalnost zbog sjajno organizovanog dočeka na Jahorini.

-U ime ski kluba Olimpik i trećeg po redu Telemah ski kampa želim da vas obavijestim da na Bjelašnici trenutno borave eminetna imena iz svijeta skijanja poput Ivice Kostelića, Kristijana Gedina i naravno Paole Magoni koji prenose svoje znanje deci iz naših ski klubova. U četvrtak je zakazana trka na Bjelašnici i pozivam vas sve da nam se pridružite - rekla je ona.

Iako se na konferenciji za medije govorilo o događajima od prije skoro 40 godina, učesnici iste akcenat su stavili i na one događaje i projekte koji će oblikovati budućnost djece.
 
Tom prilikom, 10 vrijednih mališana, učesnika akcije "Hiljadu skija za našu djecu" dobili su zaslužene nagrade - skije.



Posjeta Paole Magoni nastavila se vožnjom gondolom Poljice do vrha planine i Olimpijskog bara, tokom koje se iz njenih kabina pružao sjajan pogled na formacijsko skijanje instruktora skijanja Jahorine, koji su ovim činom Paolu posebno pozdravili. 
 
Tokom vožnje gondolom Poljice, direktor OC Jahorina, Dejan Ljevanić, Paolu Magoni upoznao je sa činjenicom da svakodnevno na jahorinskim stazama skija više od 9.000 skijaša, ali i da, s obzirom na kapacitet instalacija vertikalnog transporta od čak 31.000 skijaša na sat, na sjajno uvezanim stazama nema gužve.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana