Skandal u USADA: Sportisti sa dopingom nastavili takmičenja

Agencije
Skandal u USADA: Sportisti sa dopingom nastavili takmičenja

Američka antidoping agencija (USADA) priznala je da je zataškala slučajeve dopinga u svojim redovima.

U ekskluzivnom tekstu koji je objavio Rojters navedeno je da je USADA dopustila svojim sportistima koji su pali na testiranju na doping da nastave da se takmiče, a o tome nikoga nije obavijestila.

To je razljutilo Svjetsku antidoping agenciju (WADA), koja je navela da je protiv njihovog kodeksa da se sportistima koji su uhvaćeni za doping dozvoli da se bilo gdje takmiče i tako potencijalno osvoje novac i medalje.

Navodno, radi se o slučajevima između 2011. i 2014. godine, a ti sportisti su sada već uveliko u penziji. WADA je navela da se radilo o dvoje manje poznatih trkača, ali i o jednom poznatijem i uspješnijem.

"WADA je saznala za barem tri slučaja sportista koji su ozbiljno prekršili antidoping pravila, a dozvoljeno im je da se takmiče godinama dok su bili doušnici za USADA, a da niko o tome nije obavijestio WADA i da ne postoji nikakvo pravilo ni pod globalnim kodeksom ni po pravilima USADA", navedeno je u izjavi za Rojters i dodato da nikome od sportista nije oduzeto nijedno osvojeno odličje, niti uzet jedan jedini dolar od osvojenih nagrada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana