Sjajni rezultati srpskih sportista: Đoković i Jokić na krovu svijeta

Darko Pašagić
Sjajni rezultati srpskih sportista: Đoković i Jokić na krovu svijeta

BANjALUKA - Kao i na kraju svake kalendarske godine, sumiraju se rezultati na svim poljima, pa tako i sportskom, a 2023. što se tiče sporta u Republici Srpskoj pamtićemo, prije svega, po teniskom turniru iz serije 250 Srpska open, koji je od 16. do 23. aprila održan u Banjaluci.

Na njemu je nastupao i prvi reket svijeta, Srbin Novak Đoković, ali je, na žalost brojnih navijača, zaustavljen u četvrtfinalu od zemljaka Dušana Lajovića, koji je odigrao nedjelju iz snova i osvojio pehar savladavši u finalu Rusa Andreja Rubljova sa 6:3, 4:6, 6:4. Osim pomenute trojke, nastupile su još brojne svjetske zvijezde poput Stena Vavrinke, Gaela Monfisa, Rišara Gaskea, ali i Srbi Filip Krajinović, Miomir Kecmanović, Laslo Đere, Hamad Međedović...

Fudbaleri Borca četvrtu godinu zaredom su igrali na evropskoj sceni. Ovog puta u prvom kolu kvalifikacija za Ligu konferencije Banjalučani su zaustavljeni od bečke Austrije. Poslije 0:1 na gostovanju na Gradskom stadionu još jedan minimalan poraz, 1:2. Međutim, to ih nije pokolebalo i uspjeli su da dominiraju u prvom dijelu šampionata, gdje su u seriji od 17 mečeva bez poraza. Košarkaši Igokee ponovo su bili prvaci BiH savladavši u finalu plej-ofa banjalučki Borac, a nastup u Ligi šampiona završili su u grupnoj fazi sa šest poraza. Prvi put na evropsku scenu izašli su rukometaši trebinjskog Leotara i opravdali očekivanja. U prvom kolu Kupa EHF bili su slobodni, a u drugom su eliminisali letonski Dobele Tenaks poslije dvije pobjede (24:22 u Trebinju i 29:26 na gostovanju). Poklekli su u trećem kolu od češke Karvine. U Trebinju su poraženi sa 27:28, a potom su izgubili i u Češkoj sa 21:28.

Što se tiče sporta u Srbiji, ponovo je dominirao Novak Đoković koji je bio veoma blizu da osvoji kalendarski grend slem. Poslije Australijen opena, koji je osvojio po deseti put, bio je najbolji i na Rolan Garosu, gdje je treći put bio bez premca. Sjajan niz prekinuo je Španac Karlos Alkaraz, koji je ga je poslije pet dramatičnih setova savladao u finalu Vimbldona. Međutim, Đoković se vratio na pobjednički kolosijek i slavio na US openu i tako stigao do 24. grend slem titule. Na kraju kalendarske godine Đoković je peti put u karijeri proglašen za najboljeg sportistu Evrope, sezonu je završio na prvom mjestu ATP liste, gdje provodi 405. sedmicu, od 1. januara i 406.

Sjajan uspjeh ostvarili su košarkaši Srbije koji su na Svjetskom prvenstvu, održanom na Filipinima, u Indoneziji i Japanu, poraženi u finalu od Njemačke sa 77:83 i tako su stigli do srebrnog odličja. Košarkašice Srbije na EP uz Ljubljani bile su pete, a basketaši Srbije po šesti put postali su prvaci svijeta. Džudista iz Istočnog Sarajeva, koji nastupa za Srbiju, Nemanja Majdov osvojio je titulu evropskog šampiona u kategoriji do 90 kilograma u francuskom Monpeljeu. Atletičarka Ivana Španović je na Svjetskom prvenstvu osvojila zlatnu medalju u skoku udalj sa preskočenih 7,14 metara, odbojkašice su bile druge na evropskom prvenstvu nakon što su u briselskom finalu poražene od Turske u pet setova, dok su odbojkaši na EP zaustavljeni u četvrtfinalu od Turske. Vaterpolisti su bili četvrti na Svjetskom prvenstvu, a u borbama za medalju poraženi su prvo od Grčke, a potom i od Španije.

Od događaja na evropskom i svjetskom nivou potrebno je istaći da su košarkaši Denvera predvođeni sjajnim Srbinom Nikolom Jokićem osvojili prvu klupsku titulu u NBA savladavši u velikom finalu plej-ofa Majami sa 4:1.

Fudbaleri Mančester sitija dominirali su Engleskom i Ligom šampiona u 2023. godini pošto su osvojili triplu krunu. Ekipa Pepa Gvardiole odbranila je šampionsku titulu u Premijer ligi, osvojila FA kup i trijumfovala je u Ligi šampiona, a krajem godine osvojila je Svjetsko klupsko prvenstvo. Do prve titule evropskog prvaka Mančester siti došao je ubjedljivo, bez poraza u grupi i nokaut fazi i pobjedom u finalu u Istanbulu protiv Intera 1:0, golom Rodrija. Ekipu je sa 52 gola predvodio napadač Erling Haland, Gvardiola je osvojio treću titulu šampiona Evrope, poslije dvije sa Barselonom i postao prvi trener koji je osvojio dvije triple krune - sa Barselonom i Mančester sitijem.

Holandski vozač Maks Ferstapen dominantno je osvojio treću uzastopnu titulu nakon što je u 22 trke ostvario 19 pobjeda u sezoni, od kojih deset uzastopnih, čime je postavio rekord “formule 1”. Takođe, imao je i 12 pol pozicija. Ferstapen je sezonu završio sa 575 bodova, 290 više od Meksikanca Serhija Pereza, što je najveća razlika između šampiona i vicešampiona u istoriji “F1”. Ekipa Red Bul postavila je novi rekord po broju uzastopnih pobjeda u šampionatu - 15 i popravila rezultat koji je Meklaren postavio 1988. godine.

Vučurević

U 69. Izboru “Glasa Srpske” Republika Srpska je po 32. put dobila deset najboljih sportista, a najbolji među najboljima je trebinjski džudista Božidar Vučurević, koji se tako upisao na listu besmrtnih.

Uspjeh Srbije

Fudbalska reprezentacija Srbije poslije 24 godine izborila je plasman na Evropsko prvenstvo, koje će narednog ljeta biti igrano u Njemačkoj. Međutim, razočarali su srpski klubovi, koji su na 28 nastupa na evropskoj sceni ostvarili jednu pobjedu, dva remija i 25 poraza. Crvena zvezda je osvojila samo bod u grupnoj fazi Lige šampiona, isto je učinio i TSC u grupnoj fazi Lige Evrope, a jedinu pobjedu ostvario je Partizan u kvalifikacijama za Ligu konferencije.

Pudar i Zrinjski

Što se tiče sporta u BiH, godinu je obilježila mostarska plivačica Lana Pudar, koja je po izboru Olimpijskog komiteta BiH, ali i na 23. Izboru najboljeg sportiste BiH u organizaciji “Nezavisnih novina” i BHRT-a, proglašena najboljom sportistkinjom. Ona je u 2023. godini osvojila devet medalja (pet zlatnih, dvije srebrne) te isplivala norme za Olimpijske igre u Parizu. Ostaće zabilježeno i da su fudbaleri aktuelnog šampiona BiH Zrinjskog postali prvi klub iz BiH koji se plasirao u grupnu fazu nekog evropskog takmičenja. Igrali su u grupi Lige konferencije i takmičenje okončali sa jednom pobjedom, jednim remijem i četiri poraza.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana