Siniša Đukić, jedini džudo sudija iz Republike Srpske sa A licencom IJF: Za odlazak na Igre treba dosta truda i sreće

Milan Zubović
Siniša Đukić, jedini džudo sudija iz Republike Srpske sa A licencom IJF: Za odlazak na Igre treba dosta truda i sreće

BANjALUKA - Džudo sudija iz Laktaša Siniši Đukiću uradio je nešto što još niko nije iz Republike Srpske. Postao je prvi sudija sa A IJF licencom, odnosno dobio zvanje interkontinentalnog sudije.

To znači da može suditi sva svjetska takmičenja, kao i Olimpijske igre koje su njegov veliki san, ali i naredni izazov. Ispit za A licencu položio je u Malagi, nakon što je dobio poziv Svjetske džudo federacije. Bio je među 29 srećnika, od 34, koliko je pristupilo testiranju. Ipak, sve je počelo sada već daleke 1992. godine kada je uplovio u džudo vode.

- U tim ratnim vremenima, 1994. godine postao sam pomoćnik treneru Dušku Blažiću u DžK Laktaši, da bih 1996. godine prvi put polagao za sudiju (regionalni prvi stepen) pa sam mogao da dijelim pravdu na takmičenjima za mlađe uzraste. Pored treninga koje sam držao konstantno sam radio na usavršavanju, pohađao seminare i sa mentorom Davorom Marinićem 2013. počeo se spremati za međunarodnog sudiju. Ispit za B licencu kontinentalnog sudije položio sam 2015. godine, koju odnedavno u Republici Srpskoj imaju Mladen Vuković i Dane Pepić. Pet godina nakon toga stekao sam pravo da polažem za A licencu i nakon Evropskog kupa u Sarajevu dobio sam poziv IJF koji me mnogo obradovao - izjavio je Đukić.

Testiranje u Malagi trajalo je četiri dana i podijeljeno na teoretski i praktični dio (po dva dana). Na njih se ne može prijaviti svako, već samo prihvatiti poziv Svjetske džudo federacije koja sama bira perspektivne sudije za dalje usavršavanje. Između ostalog, prevashodno se cijene dužine posjedovanja crnog (majstorskog) pojasa, dužine trenerskog i sudijskog staža na nacionalnom nivou, kao i druga specifična stručno-teorijska i praktična znanja i vještine te opšta znanja iz oblasti sporta koja se stiču visokoškolskim obrazovanjem.

- Pratili su moj rad pet, šest godina od dobijanja B licence te posmatrali kadetska, juniorske i seniorska takmičenja na kojima sam dijelio pravdu. IJF je predložio Džudo savezu BiH da se prijavim ukoliko to želim, što je u stvari pozivnica za sticanje velikog priznanja. Nisam nimalo razmišljao, jer sam time ispunio jedan od svojih sportskih snova. Slanje pozivnice značilo je da sam ispunio uslove da napravim idući korak pa sam otputovao u Malagu. Prvo smo imali pismeni pa usmeni test poznavanja pravila do najsitnijih detalja, za šta je potrebno vrhunsko poznavanje engleskog jezika. Polaganje toga bila je prva stepenica koja je vodila ka praktičnom dijelu i sudio sam na Evropa openu. I to sam odradio dobro, nakon čega sam dobio veliko priznanje - istakao je Đukić.

Dobijanje A licence ne vidi kao vrhunac karijere već novi početak koji nudi različite opcije. Sada je stekao pravo da sudi na svim takmičenjima, mada postoje određena pravila da bi se našao među odabranima.

- Sada treba dosta sreća, rada i truda da budem pozvan da sudim na velikim takmičenjima. San mi je da sudim na Olimpijskim igrama, mada mislim da nije realno da to bude za tri godine u Parizu već mnogo veće šanse imam za sedam godina, kada će Los Anđeles biti domaćin najveće smotre sporta. To bio bio vrhunac dugogodišnjeg rada, truda i zalaganja, a nakon toga ne bih imao ništa protiv da odem u penziju (smijeh) - naglasio je Đukić.

Prema Đukićevim riječima na prostoru bivše SFRJ ima svega nekoliko sudija sa A licencom. Tri su u Srbiji (Siniša Škrbić je u top 20 na svijetu) i Sloveniji, koja ima IJF kontrolora Franca Očka koji vodi seminare, a bio je u Srpskoj. Jedan je u Crnoj Gori, dva ili tri u Hrvatskoj. Đukić je drugi sudija iz BiH koji je dobio A licencu i jedini aktivni, a prije njega imao ju je samo Branislav Crnogorac koji više ne sudi.

- Veliku zahvalnost dugujem IJF instruktoru Slaviši Bradiću koji je ove godine vodio prvi kata seminar u Trebinju te predsjedniku DžS RS Ognjenu Pavloviću i predsjedniku sudijske komisije DžS RS Ljubiši Majdovu - zaključio je Đukić.

Majdov i popularnost

Popularnost džuda u Republici Srpskoj raste iz dana u dan, čemu je posebno doprinio svjetski šampion Nemanja Majdov.

- Džudo je u velikoj ekspanziji i Nemanja ga je podigao na nivo za kojeg nismo očekivali da će biti ostvaren. Dosta klubova je osnovano i sada u Republici Srpskoj imamo 40 klubova u kojima trenira oko 4000 djece, što nije mala stvar. Tokom zatvaranja zbog pandemije uspjeli smo da održimo sva takmičenja u Srpskoj, što je za svaku pohvalu i nadamo se da ćemo dobiti organizaciju Evropskog kupa za juniore i juniorke iduće godine - rekao je Đukić, koji obavlja funkciju generalnog sekretara DžS Republike Srpske.

Zahvalnost supruzi

Siniša je zahvalio supruzi na podršci kao i opštini Laktaši koja mu je pomogla da otputuje u Španiju.

- Moramo da zahvalim supruzi koja me je pratila i “istrpjela” tokom godina te bila velika podrška. Troškovi su bili poprilični, ništa nije bilo džabe ni jeftino i trebaće vremena da se određena sredstva vrate. Sam ispit u Malagi koštao je oko 5.000 maraka. Na mnogim takmičenjima domaćin nije dužan ništa da plati sudijama. Uglavnom radiš gratis dok ne uđeš u top 20 sudija kada to postane isplativo. Na grand pri turnirima i grend slemovima je u pitanju veliki novac. Sve ovo do sada bilo je iz ljubavi, nadam se da će sada biti i neke koristi - kazao je Đukić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana