Šesto izdanje Druge ABA lige kreće iduće jeseni: Čeka se potvrda svih učesnika

Milan Zubović
Šesto izdanje Druge ABA lige kreće iduće jeseni: Čeka se potvrda svih učesnika

BANjALUKA - Šesta sezona druge ABA lige počeće naredne jeseni, odnosno u oktobru, ali još nisu poznati svi učesnici.

Planirano je da drugi razred regionalnog takmičenja broji 14 klubova, kao što je to bio slučaj prošle sezone. Pravo nastupa stekli su klubovi na osnovu plasmana u nacionalnim prvenstvima, ali će u obzir biti uzeti i rezultati koje su ostvarili prošle sezone u ovom takmičenju. Shodno tome, za sada je poznato 12 klubova koji imaju pravo nastupa, a biće dodijeljene dvije specijalne pozivnice (vajld kard). Na osnovu plasmana u domaćim ligama trebalo bi da zaigraju Široki (drugi u Ligi BiH), Spars (treći u Ligi BiH), Gorica (četvrta u Hrvatskoj), Vrijednosnice Osijek (12. u Hrvatskoj), Sutjeska (druga u Crnoj Gori), Podgorica (treća u Crnoj Gori), Pelister (drugi u Sjevernoj Makedoniji), TFT Skoplje (četvrti u S. Makedoniji), Zlatibor (prvi u KLS), Sloga (druga u KLS), Krka (ispala iz ABA lige) i Helios (drugi u Sloveniji). Pravo nastupa stekla su dva prvoplasirana kluba iz domaćih prvenstava, a treba imati u vidu da završnice prvenstava Srbije i Crne Gore, kada su se priključili timovi iz ABA lige, nisu uzimane u obzir za nastup ekipa u Drugoj ABA ligi.

Na listi kandidata za dobijanje specijalne pozivnice nalazi se šest klubova: Vojvodina (treća u KLS), Lovćen 1947 (četvrti u CG), Šenčur (peti u Sloveniji), Leotar (četvrti u Ligi BiH), Borac (peti u Ligi BiH) i Sloboda (šesta u Ligi BiH).

Nastup Gorice pod velikim je znakom pitanja jer je uprava kluba iz okoline Zagreba još ranije najavila nastup u regionalnom Alpe Adrija kupu, koji okuplja ekipe iz Austrije, Hrvatske, Češke, Poljske, Slovačke i Slovenije. Ukoliko predstavnik Hrvatske odustane od nastupa na Jadranu, biće dodijeljena još jedna, treća vajld karta, mada ostaje otvorena opcija da to bude neki drugi predstavnik Hrvatske. Trenutno, u prednosti za dobijanje specijalnih pozivnica su Borac, Vojvodina i Lovćen. Iz tabora Banjalučana još ranije su potvrdili da će dobiti pozivnicu na osnovu rezultata iz prošle sezone, tako da ostaje pitanje ko će biti drugi tim, eventualno treći.

Plej-of

Ponovo bi trebalo da budu igrani balon turniri kao i ranije, gdje će se nadmetati svako sa svakim u 13 kola, a nastup u plej-ofu izboriće prvih osam timova sa tabele. Titulu brani Zlatibor, koji zbog pravila kao šampion nije izborio nastup u višem rangu, već je poražen od čačanskog Borca u baražu za popunu takmičenja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana