Seminar o borilačkoj vještini u Banjaluci: Zamajac razvoja tajlandskog boksa

Milan Zubović
Seminar o borilačkoj vještini u Banjaluci: Zamajac razvoja tajlandskog boksa

BANjALUKA - Tajlandski boks ili muaj tai slabo je zastupljen sport u Republici Srpskoj i BiH pa grupa entuzijasta ima za cilj da ga unaprijedi i podigne na viši nivo.

Prvi korak ka tome učinjen je na dvodnevnom seminaru u Banjaluci, gdje su predavači bili ugledni članovi Međunarodne federacije amaterskog tajlandskog boksa (IFMA), a sve njih na jednom mjestu okupio je Drago Savić koji obavlja funkciju visokog predstavnika i svjetskog koordinatora IFMA za Balkan.

- IFMA je prošle godine postala dio olimpijske porodice, dok je cilj ovog seminara da se ovaj sport širi i da ojača, jer imamo veliki problem sa federacijom u BiH. Stoga smo se sakupili u Banjaluci, gdje su došli moji prijatelji Rafal, Ginter i Davide da nam pomognu i prenesu svoja iskustva. Nadamo se da će se Savez u BiH očistiti, napraviti red i napraviti pravi savez - rekao je Savić.

Jedan od predavača bio je i potpredsjednik Međunarodne federacije tajlandskog boksa Rafal Šlahta iz Poljske.

- Došao sam jer nas interesuje šta se ovdje dešava. Muaj tai je sport, a sport je taj koji ujedinjuje ljude i podiže mostove među njima. Želimo da povežemo ljude i ojačamo kontakte. Znamo da u BiH nije dobra situacija u savezu i pozvani smo da dođemo i pomognemo. Vjerujemo da muai tai može da ujedini ljude i to je naš cilj. Nadamo se da će BiH poslati najbolji tim na sljedeće prvenstvo pa zašto ne i Olimpijske igre. Ovo je početak i u BiH ima dobrih boraca, jer vi ste ljudi koji znaju kako da budu jaki i kako da se bore. Mislim da će za kratko vrijeme ovdašnji borci dostići visok nivo u muai taiju - istakao je Šlahta.

Predsjednik italijanske federacije tajlandskog boksa Davide Karlot govorio je o sitnicama potrebnim za uspjeh.

- Došli smo u Banjaluku da podržimo Savića, kao i Savez BiH. Rafal je nov u tajlandskom boksu, a mi smo iskustva skupljali širom planete. Najbolji timovi stižu iz Poljske, Austrije i Italije i naš cilj je da oformimo novi tim za evropska i svjetska prvenstva i omogućimo im kvalitetne treninge - naglasio je Karlot.

Sudija iz Austrije Ginter Plank držao je predavanje od pravila do naprednih tehnika za trening.

- Ovdje sam da sudijama prenesem dio znanja po IFMA standardima. Ujedno, zadužen sam da objasnim pravila i propozicije te kreiramo visok standard kod domaćih sudija. Bitno je da sudije budu edukovane, jer ako to nisu, onda nemate ni jaka takmičenja - kazao je Plank, koji je glavni evropski sudija za tajlandski boks.

Janjoš: Da izjednačimo uslove

Generalni sekretar i jedan od osnivača asocijacije tajlandskog boksa u Srbiji Slaviša Janjoš radi na promociji sporta kojim se nekada aktivno bavio.

- Ovaj sport je neopravdano zapostavljen, kako u Srbiji tako i u BiH, što dobro znam jer sam rođen u Sarajevu, a živim u Novom Sadu. Došli smo da damo podršku klubovima da se ujedine, jer je kik-boks sa svoje četiri discipline preuzeo dominaciju. Naš cilj u Srbiji je da izjednačimo uslove muaj taija sa kik-boksom pa da zainteresovana deca ne odustaju od tajlandskog boksa, jer su uslovi u kik-boksu daleko bolji, a isto to želimo da uradimo i u BiH - rekao je Janjoš.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana