SAD nastavljaju borbu da Britni Grajner vrate kući

Tanjug
Foto: AP

VAŠINGTON – Sjedinjene Američke Države nastaviće da kontakte s Rusijom u namjeri da vrate kući američku košarkašku zvijezdu Britni Grajner koja je u ruskom zatvoru, rekao je savjetnik Bele kuće za nacionalnu bezbjednost Džejk Saliven.

Američki zvaničnik je to izjavio nakon što je ruski sud danas potvrdio devetogodišnju kaznu košarkašici zbog posjedovanja droge, prenosi Rojters.

"Svesni smo vesti iz Rusije i toga da će Britni Grajner i dalje biti nezakonito pritvorena pod nepodnošljivim uslovima, naročito nakon što će danas biti podvrgnuta još jednom lažnom sudskom postupku", saopštio je Saliven.

On je dodao da je Bajdenova administracija nastavila da se angažuje putem svih dostupnih kanala za kontakte s Rusijom u namjeri da vrati košarkašicu kući.

"Nastojimo da podržimo i druge Amerikance zatočene u Rusiji, uključujući takođe nezakonito pritvorenog Pola Vilana", naveo je Saliven.

Moskovski sud odbio žalbu na presudu Britni Grajner 

 

Moskovski oblasni sud danas je potvrdio presudu američkoj košarkašici Britni Grajner koja je osuđena u Rusiji na devet godina zatvora zbog šverca droge.

Žalba odbrane je odbijena, izuzev što će presuda moskovskog suda u Himkiju košarkašici biti izmijenjena tako da joj se u ukupnu kaznu uračunaju dani provedeni u pritvorskoj jedinici za vrijeme pretresa, prenio je Tas s.

Sudijska trojka je navela da će ostatak presude ostati neizmijenjen, iako su Grajner i njeni branioci tražili od suda da ublaži kaznu.

Grajner je izjavila pred sudskim većem da se kaje zbog svoje greške, kao i da nije imala zlu namjeru, te da se nadala da će joj to biti uzeto u obzir.

Ruska agencija navodi da je sud u moskovskom naselju Himkiju 4. avgusta izrekao presudu američkoj košarkašici na devet godina zatvora, a kao olakšavajuće okolnosti uzete su joj činjenice da je priznala krivicu i sportska dostignuća.

Grajner je proglašena krivom po optužbi za nezakonito sticanje, posjedovanje, transport i šverc znatne količine droge.

Prethodno je uhapšena na moskovskom aerodromu Šeremetjevo pod sumnjom pokušaja da prokrijumčari drogu u Rusiju, a košarkašica je priznala krivicu, ali je dodala da je stavila ulje hašiša u svoj prtljag dok se na brzinu pakovala i da nije imala namjeru da švercuje.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana