Rvač Affan Smajić uz Mozzart do vrha Balkana

Mozzart
Rvač Affan Smajić uz Mozzart do vrha Balkana

Koliko je podrška talentovanim, mladim sportistima važna na putu do uspjeha, svjedoči primjer rvača Affana Smajića iz Sarajeva.

Njegov potencijal prepoznali su u kompaniji Mozzart čiji je stipendista drugu godinu zaredom. Taj vjetar u leđa, uz posvećene treninge, donio mu je mnoge uspjehe, a sada se okitio i titulom šampiona na Balkanskom prvenstvu u Skopju.

"Da budem iskren, utisci se još uvijek nisu slegli, ali sam zaista presretan što smo imali mogućnost nakon dugo godina da učestvujemo na jednom ovakvom takmičenju. Ovaj sport podrazumijeva veliko odricanje i snagu uma da se fokus održi na protivniku. Pripreme su trajale mjesecima uz veliku podršku mojih trenera, porodice, prijatelja, profesora i naravno- kompanije Mozzart. Ova medalja predstavlja historijski rezultat za hrvanje Bosne i Hercegovine i dat ću sve od sebe da nastavimo dalje s ovakvim uspjehom", poručuje talentovani hrvač, Affan Smajić.

U organizaciji United World Wrestling, u Skopju je održan „Balkan Championships", a na takmičenju je učestvovalo 12 država. U kategoriji 110 kg, Mozzartov stipendista Affan Smajić se borio u grčko - rimskom stilu sa četiri protivnika – iz Bugarske, Grčke i dva iz Srbije. U finalnoj borbi, protiv hrvača iz Srbije, odnio je pobjedu s rezultatom 8:0 - tehnički tuš.

Mladi reprezentativac BiH i član sarajevske Bosne ne krije koliko mu je podrška na putu do zlatnog odličja značila.

"Svakom sportisti znači kada neko prepozna njegov trud i istrajnost. Sam taj osjećaj da je neko uz tebe, kao što je Mozzart uz mene u periodu priprema, takmičenja, pa i odmora daje sigurnost i podstrek za dalje. Zahvalan sam kompaniji Mozzart za divnu saradnju, komunikaciju i podršku", dodaje Affan koji ima samo 17 godina, a više od deceniju sportske karijere.

Hrvanje je počeo da trenira sa samo šest godina i već tada su mnogi u njemu prepoznali veliki potencijal. To je ubrzo i opravdao osvajanjem prvih odličja. Na domaćim i međunarodnim takmičenjima osvojio je više od 60 zlatnih, srebrnih i bronzanih medalja. Pobjednički niz nastavio je sa još pet pehara za najuspješnijeg stranog i tri pehara na najboljeg domaćeg takmičara. Njegova dostignuća prepoznali su u rodnom gradu, pa je proglašen za najperspektivnijeg sportistu Kantona Sarajevo 2016. i 2022. godine.

Nakon zlata iz Skopja, treniranje se, kaže, nastavlja bez pauze. Slijede međunarodna takmičenja u organizaciji hrvačkih klubova iz regije, zatim pripreme za Balkansko, Evropsko i Svjetsko prvenstvo iduće godine.

Sportskih ambicija mu ne manjka, pa otkriva da u narednom periodu želi da ispuni olimpijsku normu i nastupi na nekim od predstojećih Olimpijskih igara, te što bolje predstavi našu zemlju. A kompanija Mozzart biće i dalje uporna u pružanju podrške sportskim talentima širom naše zemlje.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana