Rusko čudo od djeteta pozitivno na doping testu!

GS
Foto: arhiva

U utorak je, uz vijest da medalje za ekipno takmičenje u umetničkom klizanju jer postoje pravni problemi oko doping testa jednog od takmičara iz Rusije koja je osvojila zlato.

Dan kasnije stiglo je i pojašnjenje – čudo od djeteta Kamila Valijeva na testu urađenom pred dolazak u Peking bila je pozitivna na nedozvoljen lijek za srce, trimetadizin. Vijest je objavio ruski list RBC. Lijek se koristi za anginu pektoris, bol u grudima prouzrokovan koronarnom arterijskom bolešću.

Cijela situacija koja okružuje mladu klizačicu ugrožava zlatnu medalju, ali odluke o konačnom rasporedu i eventualnom oduzimanju medalje ruskom timu još nema.

Nejasno je da li je Olimpijski komitet Rusije uložio neku vrstu žalbe, ali Valijeva i dalje trenira u olimpijskom selu, a Ruska klizačka federacija potvrdila je samo da Valijeva nije suspendovana.

Situacija nije jednostavna. Valijeva je prema Svjetskom antidoping kodeksu „zaštićena osoba“, jer još uvijek nije napunila 16 godina. Sada će nekoliko pravnih timova raditi na ovom slučaju, prije nego što se donese konačni sud o Ruskinji.

Ako Valijeva bude kažnjena, očekuje se da će sankcija biti manja nego što bi bilo predviđeno za sportiste starije od 16 godina. Ipak, Međunarodna agencija za testiranje još uvek nije komentarisala pojedinosti slučaja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana