Ruski paraolimpijci napuštaju Peking

B92
Foto: ilustracija

Članovi Ruskog paraolimpijskog komiteta i sportisti riješili su da napuste Peking dan pošto je njima i Bjelorusiji zabranjeno učešće na Igrama. Međunarodni paraolimpijski komitet je u četvrtak donio odluku da se sportisti dve zemlje mogu takmičiti pod neutralnom zastavom, insistirajući da je to najoštrija mjera koju su mogli da izreknu.

Ipak, poslije niza negativnih reakcija, Komitet je popustio i na kraju zabranio učešće ruskim i bjeloruskim paraolimpijcima.  Iz Paraolimpijskog komiteta Rusije su rekli da su razmatrali da li da se žale na odluku, ali au na kraju odlučili da ipak povuku svoje sportiste sa takmičenja u Kini.

Oni su u saopštenju osudili oduluku da se njihovim predstavnicima zabrani učešće.

"Ruski paraolimpijski komitet je pažljivo proučio sve argumente po kojima je ruskim sportistima oduzeto pravo da ućestvuju na Igrama u Pekingu. Odluka je aprolutno ispolitizovana, suprotna je svim postulatima Paraolimpijskog pokreta i jasno govori da se radi o duplim standardima, što je nažalost postalo pravilo u modernom sportu.

Sadašnja situacija razjašnjava još nešto, sa jak ruval, što je Rusija oduvijek bila i biće, nije potrebna na takmičenjima. Preporuka predsjednika MOK Tomasa Baha vodi degradaciji i kolapsu čitavog svijeta sporta", stoji u saopštenju Paraolimpijskog komiteta Rusije.

Dalje se dodaje da se su sprečeni da se žale na odluku o suspenziji i dodaju da su primorani da napuste borilišta na dan pre početka Igara.

Zahvalili su se svima na podršci i posebno domaćinima koji su učinili njihov kratkotrajan boravak u Pekingu prijatnim.

Na Igrama je trebalo da se pojavi 71 sportista iz Rusije i Bjelorusije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana