Rukometni savez Republike Srpske: Dodik pokrovitelj Svesrpskog kupa

G.S.
Rukometni savez Republike Srpske: Dodik pokrovitelj Svesrpskog kupa

BANjALUKA -Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik biće pokrovitelj Svesrpskog kupa za rukometaše i rukometašice koji će se 12. i 13. septembra tekuće godine održati u Banjaluci. Ovo je epilog održanog radnog sastanka između predsjednika Milorada Dodika i Marinka Umičevića, prvog čovjeka Rukometnog saveza Republike Srpske.

- Mi smo domaćini osmog Svesrpskog kupa za rukometašei četvrtog izdanja za rukometašice. Želio bih da se zahvalim predsjedniku Miloradu Dodiku n što se prihvatio da bude pokrovitelj značajne manifestacije. Ono što svi očekujemo, a to je, da će to biti istinski spektakl. Da će tako i biti potvrda je što će kod rukometaša igrati novosadska Vojvodina i Partizan iz Beograda koji će ujedno odigrati Superkup Srbije, dok će se u drugom polufinalu sastati Borac m:tel i Sloga iz Doboja. Dan kasnije je finale, a prije toga u borbi za trofej igraće rukometašice Borca i Crvene zvezde - naglasio je Marinko Umičević uz napomenu da se već krenulo sa priprema za organizaciju Svesrpskog kupa.

Prvi čovjek Rukometnog saveza Republike Srpske dodao je kako je i ovog puta naišao na veliko razumijevanje kod Milorada Dodika koji je i ranije pružao nesebičnu podršku za Savez, rukomet i sport uopšte.

- Pošto se naši klubovi koji se takmiče u m:tel Prvoj muškoj i ženskoj ligi, te u obje drugoligaške konkurencije, nalaze u nezavidnoj novčanoj situaciji, predsjednik Dodik je prihvatio da iz sopstvenih sredstava za sve njih plati kotizaciju za sezonu 2024/25. Ujedno je uvažio moju molbu i vapaj da plati autobus u oba pravca koji će odvesti naše mlade rukometaše i rukometašice na kamp u Beogradu pod nazivom „Srbija te zove“ koji se održava od 1. do 11. avgusta. Takođe je prihvatio da od naredne godine finanisra Kup Republike Srpske u svim sportovima, a Kup je za sve nas svetinja i mi ćemo ga zajednički podići na još veći nivo. I na ovome želim da se srdačno zahvalim našem predsjedniku Miloradu Dodiku koji je i sam svojevremeno bio uspješan sportista - dodao je predsjednik „srpske kuće rukometa“.

Marinko Umičević je priliku iskoristio da predsjednika Milorada Dodika upoznao i sa porblemima koje imaju Borac m:tel, Leotar i Sloga.

- Saopštio sam gospodinu Dodiku da Borac m:tel duguje igračima tri plate i da bi mogli bi ostati bez tih rukometaša. Ima tu dugovanja i prema dobavljačima i ovom klubu je neophodna pomoć od 300.000 maraka. Ukoliko se to ne riješi u narednih 10 dana onda im prijeti gašenje, samim time neće nastupiti ni u Evropi i Svesrpskom kupu. Slična situacija je i u Leotaru koji takođe igra na evropskoj sceni i slijedi im put u Tursku koji je izuzetno zahtijevan po pitanju finansija, te im je neophodna pomoć od 150 do 200.000 maraka. Tu je i dobojska Sloga koja još nema svoju dvoranu, pa radi toga utakmice igra u Osječanim i sigurno je da i njima treba obezbijediti barem 100.000 maraka - naglasio je Umičević.

Potom je još je napomenuo Zakon o sportu za kojeg je rekao da ga treba doraditi, jer u njemu nije spomenuto finasiranje što je najvažnije.

- Ministarstvo je više za porodicu i omladinu, a sport je potpuno u desetom planu. Želim da ih pohvalim što su i ove godine organizovali kamp na kojem je učešće uzelo naših 25 članova kojima smo mi obezbijedili džeparac. Isto tako moram naglasiti kako od resornog Ministarstva za posljednje tri godine nismo dobili mizernih 6.000 maraka za rad kancelarije saveza, a kamoli neka druga sredstva. S toga je moj prijedlog bio da se umjesto Ministarstva formira Sekretarijat za sport - zaključio je Marinko Umičević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana