Rukometaši Srbije protiv Alžira otvaraju Svjetski šampionat: Vrijeme za nešto veliko

Priredio: Dušan Repija
Rukometaši Srbije protiv Alžira otvaraju Svjetski šampionat: Vrijeme za nešto veliko

KATOVICE - Utakmicom protiv Alžira (20.30 časova) rukometaši Srbije otvaraju Svjetsko prvenstvo na kojem se očekuje iskorak u odnosu na prethodna velika takmičenja.

Poznato je da su “orlovi” pod komandom Tonija Đerone napredovali u minule dvije godine i svi se nadamo da su na tom putu preležali dječje bolesti. Prethodni rezultati govore da je tako, a i najave iz njihovog tabora, ponašanje i zajedništvo koje ispoljavaju tjeraju nas da ako ništa budemo optimisti. Ono što je najvažnije svi igrači su potpuno zdravi osim golmana Dejana Milosavljeva koji je u timu, ali bi mogao da propustiti uvodne mečeve. Gro igrača je u najboljim godinama i već naoružano iskustvom što na klupskom, što na reprezentativnom nivou i su sve činjenice koje nedvosmisleno upućuju na toliko čekani iskorak poslije desetogodišnjih razočarenja. Ovaj put i žrijeb je bio naklonjen Srbiji pa se četvrtfinale kao primarni cilj čini realno očekivanje. Ipak, među srpskim igračima vlada oprez. Poučeni iskustvom uoči prethodnih takmičenja, listom izjavljuju kako žele da se skoncentrišu samo na prvi meč. Jedan od mlađih Vukašin Vorkapić smatra da ova ekipa može i više na temelju fantastične igre i pobjede protiv aktuelnog šampiona Evrope Švedske u generalci za prvenstvo.

- Jedva čekamo da sve počne i da pokažemo kako možemo ostvariti veliki rezultat. Naravno četvrtfinale je uspeh, ali mislim da ovaj tim može mnogo više - naglasio je Vorkapić.

Prvi rival umije da bude nezgodan, ali je realno ispod nivoa kvaliteta Srbije. Na velikim takmičenjima start je vrlo važan, a posebno što je u ovakvom formatu takmičenja svaki bod važan. Osim Srbije i Alžira u grupi E još su Njemačka i Katar, a dalje prolaze tri tima prenoseći bodove i ukrštajući se s grupom F u kojoj su Sjeverna Makedonija, Norveška, Argentina i Holandija. Po dvije selekcije iz novoformirane grupe plasiraće se u četvrtfinale koje donosi nastup u kvalifikacijama za Olimpijske igre.

Kako “orlovi” nisu bili na najvećem takmičenju od Londona 2012. godine, plasman u Pariz se nameće kao primarni zadatak ove generacije. Vrijeme je za nešto veliko!

Makedonci se “otvorili”

Rukometaši Sjeverne Makedonije biće nagrađeni sa ukupno 60.000 evra ako pobijede u sve tri utakmice grupne faze Svjetskog prvenstva. Prema odluci Rukometne federacije Makedonije (RFM) za jednu pobjedu u grupnoj fazi izabranici selektora Kirila Lazarova dobiće premiju od 30.000 evra, za dvije 45.000 evra, a za tri 60.000 evra. Lazarov ima podmlađen tim koji će u grupi F igrati protiv Norveške (danas), te Holandije i Argentine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana