Rukometaš Marko Davidović ostao u Tatran Prešovu: Očekujem još bolje partije

Darko Dragičević
Rukometaš Marko Davidović ostao u Tatran Prešovu: Očekujem još bolje partije

PREŠOV - Rukometaš Marko Davidović u novoj sezoni pokušaće da pomogne svom timu ekipi Tatran Prešov da vrati trofej u Slovačkoj. Nakon 17 godina dominacije u domaćem šampionatu Tatran je prošle sezone ostao bez titule šampiona.

Slovački tim platio je ceh učešću u brojnim takmičenjima (igrali na čak pet frontova) koja su uzela danak. Zbog toga je došlo do promjena u stručnom i igračkom kadru ali je Davidović ostao u klubu da pomogne saigračima da vrate trofeje.

- Tatran Prešov je prošle sezone izgubio titulu poslije 17 godina. Smatram da ima više uzroka koji su doveli do toga, ali rekao bih da je glavni razlog za gubitak titule umor igrača i veliki broj odigranih utakmica u različitim takmičenjima. Ove godine igramo na tri fronta (Evropa, prvenstvo i Kup Slovačke), a prošle godine se igrala još i Češka liga te SEHA, što je i dovelo do većeg broja povreda igrača i naravno zasićenosti i iscrpljenosti u finišu sezone. Zbog jedne takve situacije, nažalost, nisam igrao u finalnim utakmicama. Mislim da će ove godine igrači biti odmorniji i spremni za povratak titule. Dobili smo nekoliko novih igrača i trenera, tako da je na nama sada da iskoristimo pripremni period na najbolji mogući način i da se uigramo. Što se tiče ambicija za ovu godinu to je, naravno, povratak titule prvaka Slovačke i osvajanje kupa - poručio je Davidović.

Odlični rukometaš je svoju karijeru pretežno gradio u inostranstvu. Sve to je zahtijevalo velika odricanja.

- Veći dio moje karijere je vezan za igranje u inostranim klubovima i moram priznati da mi je svaki taj klub bio novo iskustvo na koje sam ponosan i koje me je gradilo kako kao igrača tako i kao čovjeka. Nemam problem sa stalnim selidbama i privikavanjima na nove zemlje, smatram to sastavnim dijelom ovoga posla, ali moram priznati da sada otkako sam se ostvario u ulozi oca težim za većim kontinuitetom i stabilnošću. Isto tako smatram da je svakom sportisti samo prisustvo porodice i njihova podrška od velikog značaja kako bi mogli da pruže svoj maksimum - dodao je stameni bek.

Osim u BiH, igrao je još za novosadsku Vojvodinu, poljski Stal, zatim Vaci, mađarsku Tatabanju te rumunski timovi Sučeva i ČSM Bukurešt.

- Najbolje sam se osjećao 2017. godine kada sam s Vojvodinom uzeo titulu šampiona Srbije. Mislim da moja sjećanja sreće za taj period nisu vezana toliko za samo osvajanje titule, koliko sam uživao u cijeloj sezoni, druženju s divnim momcima, predivnoj atmosferi i velikim prijateljstvima koje sam tada stekao i koji će trajati nadam se cijeli život. A što se tiče najbolje igre, smatram da sam trenutno u najboljoj formi. Mislim da se čovjek treba truditi da svake nove sezone pokuša nadmašiti sebe iz prošle godine i trudim se da na taj način radim na sebi. Nadam se da ću to uspijevati i dalje - poručio je odlični bek.

Svaka od liga u kojima je nastupao ima svoje specifičnosti i teško ih je porediti. Davidović ističe da je potrebno vrijeme da se igrači priviknu.

- Svaka od ovih liga u kojima sam igrao ima svoje prednosti i mane. U svakoj od ovih zemalja igra se različit rukomet, samo je do igrača koliko je spreman da se za određeno vrijeme adaptira i prihvati promjene kako na terenu tako i u odnosu s ljudima. Izdvojio bih Mađarsku i Poljsku kao najbolje organizovane lige u kojima sam do sada igrao. A ako bih morao od ovih zemalja navesti neku gdje mi je bilo najteže igrati mislim da bi to bila Rumunija, koja svakako ima velike prednosti za ovaj sport, ali velika je zemlja, dugačka su gostovanja i igra se grublji rukomet - istakao je reprezentativac BiH.

Gotovo 90 utakmica

Prošla sezona u dresu Tatran Prešova bila je jedna od najiscrpljujućih. Naime, sjajni bek i saigrači su imali enorman broj mečeva.

- Prošla sezona je baš bila iscrpljujuća, moj tim je odigrao blizu 90 mečeva. Ovaj broj utakmica u drugim timovima odigra se za period od tri godine pa zbog toga bih naveo i Tatran koji je sigurno fizički najzahtjevniji za igranje - rekao je Davidović

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana