Rodžer Federer potvrdio kraj karijere

GS
Foto: Twitter

Jedan od najboljih tenisera svih vremena Rodžer Federer potvrdio je da se povlači iz tenisa!

Osvajač 20 Grend slem titula potvrio je da će Lejver kup biti posljednji turnir na kojem će igrati profesionalno i da nakon toga neće igrati tenis na najvišem nivou, na Grend slemovima i ATP turnirima.

Federer će ostati upamćen u istoriji tenisa kao jedan od najvećih svih vremena.

"Od svih poklona kojima me tenis darovao, najveći je bez sumnje bio taj što sam upoznao mnoge drage ljude. I prijatelje i konkurente, ali prije svega fanove koji daju život ovom sportu. Lejver kup koji se održava u Londonu sljedeće nedelje i to će biti moj posljednji ATP turnir. Igraću još tenisa u budućnosti, naravno, ali ne na grend slemu ili na turu", naveo je Federer.

Švajcarski teniser je priznao da je u posljednjih nekoliko godina imao problema sa povredama.

"Kao što većina vas zna, suočio sam se sa mnogim izazovima u protekle tri godine u smislu povreda i operacija. Imam 41 godinu, odigrao sam više od 1.500 mečeva u periodu od 24 godine. Trudio sam se da se vratim u takmičarsku formu. Međutim, znam svoje limite i tijelo mi je poslalo jasne znakove. Teniski svijet se prema meni ophodio srdačnije nego što sam ikada mogao da sanjam, ali je vrijeme da priznam da je došlo vrijeme da završim karijeru", rekao je Federer.

Federer (41) je u karijeri u singl konkurenciji ostvario 1251 pobjedu i pretrpio 275 poraza. Švajcarac je u karijeri osvojio 103 trofeja, a od toga 20 grend slemova. Australijan open je osvajao šest puta (2004, 2006, 2007, 2010, 2017 i 2018. godine). On je samo jednom pobijedio na Rolan Garosu i to 2009. godine. Pet puta je osvajao Ju-Es open (2004, 2005, 2006, 2007. i 2008. godine).

Godinama su mnogi vjerovali da će on i ostati GOAT, ali su ga Rafael Nadal i Novak Đoković sustigli i na kraju prestigli po broju Grend slem titula, tako da je to ostala trka u dvoje.

Ipak, Federer će ostati sinonim za najelegantniji i najljepši tenis, a a bio je i miljenik navijača koji su ga obožavali gdje god da se pojavi.

Federerovi mnogi rekordi koje je suvjereno držao, sada su pali u sjenku, a ostalo mu je još da se hvali da je najtrofejniji teniser na Vimbldonu sa osam osvojenih titula, ali i tu Đoković može da ga sustigne, pošto ima jednu manje.

Federer će se oprostiti na Lejver kupu, koji se održava od 23. do 25. septembra, kada će pored njega na turniru biti i Novak Đoković i Rafael Nadal, kao i Endi Mari, i svi će biti u istom timu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana