RK Borac vodi pravnu bitku za objekat koji je u njegovom vlasništvu od 1987. godine

Dušan Repija
Foto: GS

BANjALUKA - Osim borbi na terenu, čelnici Rukometnog kluba Borac vode pravnu bitku za poslovni prostor u centru Banjaluke koji je od 1987. godine u vlasništvu nekadašnjeg šampiona Evrope.

Ipak, u posljednjih nekoliko dana oko ovog atraktivnog prostora, od kojeg klub puni dio budžeta, desilo se, kako tvrde, otimanje prostorije mutnim i bespravnim radnjama. Radi se o objektu u kome je trenutno "Mek tir" pab koji se nalazi na atraktivnoj lokaciji u centru Banjaluke. U istoj zgradi nalazi se još nekoliko poslovnih prostora, a najveći je u vlasništvu Adiko banke koja je odlučila da proda svoje prostorije.

- Da li je slučajnost ili ne, te prostorije je kupio kum predsjednika Upravnog odbra banke, a na osnovu ugovora i tlocrta uspio je da upiše i prostorije koje se nalaze u našem vlasništvu. To je kao da neko kupi stan, a u svoje vlasništvo upiše i garažu ili pomoćne prostorije - naveo je direktor kluba Vladimir Branković.

Kada su saznali šta se desilo, uložili su žalbu u posljednjem momentu.

- Ovo je gusarski čin i bespravno prisvajanje tuđe imovine. Čim smo čuli za tako nešto, angažovali smo advokata, te smo poslali pitanje svim stranama da vidimo šta se dešava. Banka nam je poslala poluprijeteće pismo, kao i kupac koji je bio toliko velikodušan da je rekao da nam neće naplaćivati kiriju za godinu dana kao vid njegovog sponzorstva klubu!? Obavijestili smo i Adiko banku u Beču koja je rekla da će sve ispitati - naveo je Branković.

Advokat kluba Andrej Obradović podvlači da svi papiri nesumnjivo dokazuju da je prostor u vlasništvu Borca koji je 2017. podnio zahtjev za knjiženje objekta. U dokumentaciji koja je dostavljena medijima kupac navodi upravo to, da RK Borac nije vlasnik prostora pošto u trenutku kupovine klub nije bio uknjižen u javnim evidencijama kao nosilac bilo kakvog prava.

- Predmet je nekoliko puta bio upisivan, ali je poslije žalbi stranaka bio ponavljan. U posljednjem rješenju navedeno je da se radi o proceduralnoj grešci, ali je i to sada pod znakom pitanja s obzirom na ovo što se desilo. Postupak je u toku, a kada je tako, nemoguće je da se desi ovo, da treće lice upiše tuđu imovinu na sebe bez ikakvog pravnog osnova. Sve je urađeno na osnovu jednog tlocrta koji je jedini pravni osnov za ovako nešto. S druge strane, RK Borac ima sve moguće papire od 1984. godine, kada je dobio dozvolu da pravi objekat, zato nema sumnje da će biti osujećen pokušaj prevare - naveo je Obradović.


Vlastodavac štiti svoja prava

U dokumentima koja su ljudi iz kluba dostavili novinarima stoji izjava pravnog zastupnika kupca da će svoja prava potražiti putem suda ukoliko se nastavi, kako navode, pritisak na vlastodavca.

- Naš vlastodavac je spreman da zaštiti sva njegova zakonom zagarantovana prava od svojinsko-pravnih do obligaciono-pravnih u vidu naknade štete - navodi se, između ostalog, u dopisu koji je dostavljen klubu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana