Revolucija u fudbalu – Holanđani testiraju nevjerovatna pravila

GS
Foto: Ilustracija

Fudbalski savez Holandije razmatra revolucionarne promjene pravila igre koje bi uveo od sezone 2023/2024 u svojoj drugoj ligi.

Među idejama o kojima se razmišlja izdvajaju se promjena dužine poluvremena, izvođenja auta i slobodnih udaraca, neograničen broj izmjena igrača, ali i petominutna isključenja za fudbalere umjesto žutog kartona.

Direktor amaterskog fudbala u okviru FS Holandije Jan Dirk van der Ze već se istakao nekim revolucionarnim idejama u fudbalu, poput one da žene i muškarci igraju zajedno na seniorskom nivou amaterskog fudbala u Holandiji.

Van der Ze sada nudi nove ideje koje bi, tvrdi, uslovile da fudbalska igra postane "brža, sportskija i privlačnija gledaocima".

Eksperiment za koji se zalaže trebalo bi da započne u dogovoru s klubovima i Međunarodnim odborom fudbalskih saveza, a treba naglasiti da je zapravo riječ o podizanju revolucionarnih ideja na viši nivo jer upravo takav izgled fudbala u Holandiji se testira već dvije godine na amaterskom nivou.

"Rezultati su obećavajući", dodaje Van der Ze.

Bude li njegova ideja prihvaćena, od sezone 2023/2024 u drugoj holandskoj ligi igraće se fudbal u dva poluvremena od 30 minuta čiste igre.

Zaustavljanjem igre zaustavio bi se i sat, pa bi se zapravo vrijeme igre kopiralo iz primjera nekih drugih sportova, poput košarke.

Lopta sa strane izvodiće se nogom umjesto rukom, a slobodni udarci bi mogli da se izbovode i driblinzima, odnosno vođenjem lopte. Isto važi i za kornere.

Neograničen broj zamjena igrača još je jedna ideja, a među njima se ističe i isključenje igrača na pet minuta zbog grubljih prekršaja koji se trenutno sankcionišu žutim kartonima, prenosi B92.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana