Republika Srpska dobila Savez za školski sport

M.Z.
Foto: G.S.

BANjALUKA - Republika Srpska bogatija je za još jedan sportski savez, a u pitanju je Savez za školski sport koji je formiran na osnivačkoj skupštini u Banjaluci.

Za prvog predsjednika Saveza za školski sport izabrana je Gorica Bilak Moconja koja je pojasnila da je Savez formiran u skladu sa Zakonom o sportu Republike Srpske, te navela da su prvi koraci da se upoznaju sve škole u narednoj školskoj godini o ovoj reorganizaciji sporta na nivou RS.

- Savez će uticati na uvođenje novih sportskih disciplina unutar školskog sporta, „osluškivati teren“, vidjeti šta djeca žele, zašto su zainteresovani i pokušati obezbijediti uslove za takmičenja i druge netakmičarske aktivnosti u okviru školskog sporta - istakla je Bilak Moconja.

Ona je navela da će se kao predsjednik potruditi da se nastavi sa jačanjem školskog sporta u Srpskoj.

- Imala sam čast i sreću da jednoglasno budem izabrana za predsjednicu novoosnovanog Saveza. Svi koji me poznaju i moj dosadašnji rad u Ministarstvu porodice, omladine i sporta Republike Srpske  znaju moju viziju i strast prema školskom sportu koja traje već 18 godina. Osnivanjem Saveza nastavićemo da djeci pružamo mogućnost da se kontinuirano bave sportom i uključe u takmičarske i netakmičarske sportske aktivnosti. Cilj nam je ukazati na važnost obrazovanja kroz sportske aktivnosti i da su jedno uz drugo savršena kombinacija za srećno odrastanje. Hvala svima koji su do sada podržavali školski sport i vjerujemo da ćemo i dalje raditi punom parom. Hvala svima koji su podržali osnivanje Saveza, a na nama je da uložimo maksimalne napore da Republika Srpska bude još prepoznatljivija u svijetu i Evropi kao rasadnik sportskih talenata i dobar organizator budućih međunarodnih manifestacija - dodala je Bilak Moconja. 

Ministar porodice, omladine i sporta, Selma Čabrić, pojasnila je da je cilj Saveza da koordiniše sa Ministarstvom i školama pri organizaciji školskih takmičenja. 

To se, kako je navela, odnosi na Male olimpijske igre, koje bi trebalo da se unapređuju kao i razvoj školskog sporta. Ujedno je istakla da je od 2015. godine Republika Srpska članica Evropske, odnosno Svjetske federacije školskog sporta. 

- Formiranje Saveza za školski sport je naša zakonska obaveza i nastavljamo dalje da na evropskim i svjetskim školskim sportskim takmičenjima  nastupamo kao reprezentacija Republike Srpske pod himnom, zastavom i međunarodnom skraćenicom - rekla je Čabrićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana