Reprezentacija BiH ne igra Srebrnu ligu zbog članova iz FBiH

D.Dragičević
Reprezentacija BiH ne igra Srebrnu ligu zbog članova iz FBiH

Ženska odbojkaška reprezentacija BiH neće igrati CEV Srebrnu ligu jer članovi Upravnog odbora iz FBIH nisu željeli da se održe sjednice na kojima se trebao usvojiti plan takmičenja i produžiti ugovor sa selektorom.

Zbog toga se oglasio Odbojkaški savez BiH, tačnije njegov predsjednik koji je naveo zbog čega dolazi do ovakve odluke.

-Kancelarija Odbojkaškog saveza BiH prijavila je učešće ženske seniorske  reprezentacije u 2024. godini u takmičenjima CEV-a na osnovu usvojenog  Plana nastupa odbojkaških reprezentacija za period 2023-2026. godina (usvojen  krajem 2022. godine). Predviđeno je učešće u CEV Srebrnoj ligi i u  kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo. U protekle dvije godine odgođeno je šest sjednica Upravnog odbora OSBiH zbog nedostatka kvoruma, odnosno nedovoljnog prisustva članova iz Odbojkaškog saveza FBiH. Neke sjednice su održane u naknadnom terminu, a  od druge polovine 2023. godine ne postoji spremnost ni za to. Upravni odbor  OSBiH nema kvoruma na sjednicama od septembra 2023. godine. U tom periodu na telefonskim sjednicama Upravnog odbora OSBiH razmotrene su  tačke dnevnog reda o kojima se može odlučivati na telefonskoj sjednici- navodi se u saopštenju te navodi da su sjednice odgađane 1. decembra 2023. godine, 7. mart 2024. godine, 6. aprila

U saopštenju se navodi da su delegati obaviješteni o značaju pitanja ali da to nije uticalo na rad. Samo su četiri člana iz Republike Srpske, te jedan iz FBiH bili spremni da dođu. Zbog toga su tražili pomoć od Olimpijskog komiteta BIH.

-Predsjednik OSBiH je 25. aprila uputio pismo članovima Upravnog odbora OSBiH, predsjedniku i zamjeniku predsjednika Nadzornog odbora OSBiH u kome je ponovo istaknuto da se dovodi u pitanje nastup ženske seniorske reprezentacije u CEV takmičenjima u 2024. godini. Zamoljeni su  članovi da se izjasne odmah, a najkasnije do 30. aprila „da li će nastaviti rad u Upravnom odboru OSBiH ili neće“. Svi članovi  Upravnog odbora OSBiH iz OSRS i jedan član iz OSFBiH izjasnili su se da su spremni za učešće u potrebnim aktivnostima. Četiri člana UO OSBiH iz OSFBiH se nisu uopšte izjasnila. Bez sjednice Upravnog odbora i odluka, Savez mora odustati od takmičenja. Izvjesno nakon toga slijede suspenzije sa sportskim i finansijskim posljedicama - navodi se u saopštenju.

Dodaje se da e Olimpijski komitet BiH izrazio spremnost da organizuje sastanak u  cilju iznalaženja rješenja od interesa za odbojku i Odbojkaški savez BiH. 

-Predsjednik OSBiH je izrazio zahvalnost i istu prihvatio. Nije bilo spremnosti za prihvatanje te inicijative od osoba koje ne dolaze na sjednice  UO OSBiH. Odbojkaški savez BiH morao je odustati od učešća u CEV Srebrenoj ligi  u periodu maj-jun . Jedini razlog je nedostatak odluka i usvajanje drugih dokumenata koji su uslov za nastup reprezentacija. Nisu u pitanju formalnosti, već usvajanje dokumenata o pripremama i nastupu, imenovanju selektora i stručnih štabova, trošku finansijskih sredstava, sve iz nadležnosti Upravnog odbora OSBiH. Nažalost, na štetu odbojke u BiH i na štetu OSBiH nakon svega otkazano  je učešće u CEV Srebrenoj ligi. Nije realno očekivati da će CEV tu činjenicu prihvatiti bez izricanja sankcija koje su utvrđene po regulacijama CEV-a – piše u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana