Raskol u Tekvondo savezu Srpske

Darko Dragičević
Raskol u Tekvondo savezu Srpske

BANjALUKA - Raskol u Tekvondo savezu Republike Srpske! Proteklog vikenda održane su dvije skupštine ove sportske asocijacije, jedna u Stanarima, a druga u Prnjavoru.

Upravo ove skupštine kulminacija su neslaganja unutar saveza koje je dovelo do razmimoilaženja dosadašnjih saradnika, a čini se da će na kraju konačnu odluku o legalnosti i legitimnosti morati da donese Ministarstvo porodice, omladine i sporta.

Miljan Ćosić, koji je izabran za predsjednika saveza na skupštini u Stanarima, tvrdi da ima podršku većine klubova te da su bili prinuđeni da održe vanredno zasjedanje na kojem su izabrani novi organi.

- U Stanarima smo okupili predstavnike 24 kluba od 31, koliko postoji u Republici Srpskoj. Više od dvije trećine klubova je iniciralo održavanje vanredne skupštine jer su bili nezadovoljni radom dosadašnjeg rukovodstva koji je izazvao revolt određenim odlukama. To se posebno odnosi na odluku o izgradnji Tekvondo centra kojom su sredstva sa računa saveza prebačena na klub Prnjavor. Valjda bi sredstva trebalo da se isplate investitoru. Inače, i ta odluka o izgradnji je prvo bila usvojena, a zatim povučena na sjednici Upravnog odbora jer ne predstavlja olimpijsku verziju našeg sporta - ističe Ćosić te navodi da je posebno simptomatično da je novac proslijeđen na račun kluba dan prije održavanja vanredne skupštine.

Ćosić tvrdi da skupština koja je održana u Prnjavoru nema legitimitet.

- Na zasjedanju u decembru prošle godine odlučeno je da Upravni odbor bira nove članove Skupštine. Umjesto sedam, Upravni odbor je trebalo da ima osam članova i njima je tada istekao mandat. Oni se pozivaju na tu odluku iz decembra, pa su na svojoj navodnoj skupštini uvrstili prijatelje i po slikama sa tog zasjedanja je jasno da nemaju podršku među klubovima u Republici Srpskoj. Po nama, tu su bili samo predstavnici tri-četiri kluba - dodao je Ćosić.

Na ovom zasjedanju dosadašnji generalni sekretar Dalibor Kovačević je ostao na funkciji, dok je Mile Marić postao predsjednik Skupštine.   

Branislav Njegovan demantuje ove navode i ističe da je skupština u Prnjavoru održana u skladu sa novim Statutom koji je donesen na skupštini u Doboju 11. decembra 2022. godine.

- Na skupštini u Prnjavoru smo samo realizovali odluke i uskladili rad sa novim Statutom koji je usvojen 11. decembra prošle godine. Na ovom zasjedanju je 40 predstavnika bilo za ove odluke. Po njemu u Skupštinu se bira 30 članova, po 15 predstavnika WT i 15 ITF predstavnika tekvondo sporta. Ovo u Stanarima je bio, po meni, sastanak nezadovoljnih članova koji nisu ostvarili svoje ambicije, jer se smanjio broj članova Skupštine sa 60 na 30 članova. Nama mandat nije prestao u decembru, kako navode, jer smo i nakon toga održali sedam elektronskih sjednica Upravnog odbora i oni su verifikovani na prvoj redovnoj sjednici. Sa tim je upoznat i generalni sekretar Kovačević koji je bio na zasjedanju. To pokazuje da njihove tvrdnje nisu tačne, jer onda savez ne bi radio od decembra. A iz ovih zapisnika se vidi da smo radili i usvajali odluke - istakao je Njegovan.

On ističe da je 40.000 konvertibilnih maraka obezbijeđeno od Tekvondo saveza BiH i namijenjeno je za izgradnju Tekvondo centra u Prnjavoru, a da su pored toga dodijeljena sredstva Sarajevu (70.000 ), te Livnu (40.000 KM).

- Oni su nezadovoljni jer nije prošao prijedlog da se novac namijenjen za izgradnju Tekvondo centra u Prnjavoru preusmjeri na aktivnosti klubova, po kojima su trebali da dobiju od 1.000 do 3.000 konvertibilnih maraka. Bio je prijedlog te odluke koji nije usvojen. U odluci Izvršnog odbora Tekvondo saveza BiH decidno piše da su sredstva namijenjena za izgradnju centra u Prnjavoru. Takođe, na ovoj nazoviskupštini u Stanarima su bila i tri kluba koja su izgubila članstvo u našem savezu jer ne mogu da budu istovremeno članovi dvije asocijacije. U spisku učesnika je i falsifikat jer se među delegatima nalazi ime čovjeka koji je u tom momentu bio u Jerusalimu - dodaje Njegovan.

Odluke iz decembra

Posljednja zajednička skupština održana je 11. decembra i na njoj su donesene odluke kojima se promijenio broj članova Upravnog odbora, kao i način biranja delegata za Skupštinu. Naime, Upravni odbor je trebalo da ima osam članova, dok je umjesto 60 delegata Skupština trebalo da se smanji na 30 delegata (po 15 predstavnika WT i ITF klubova)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana