Pudar i Musa laureati za 2022.

 Dušan Repija
Pudar i Musa laureati za 2022.

SARAJEVO - Najbolji sportisti BiH za 2022. godinu su plivačica Lana Pudar i košarkaš Džanan Musa, koji su krunisani u petak naveče na manifestaciji Izbora najboljeg sportiste BiH u organizaciji “Nezavisnih novina” i BHRT-a koja je održana u hotelu “Holidej”.

Žiri kojim je predsjedavao proslavljeni fudbaler Nikola Nikić imao je kao i uvijek težak posao, ali je na kraju uz konsenzus svih donio pravične odluke.

Pudarova je i ove godine pisala istoriju sporta i plivanja u BiH. Mostarka je upisala najveći uspjeh karijere pošto je osvojila zlatnu i bronzanu medalju na Evropskom prvenstvu u Rimu (200 i 100 metara delfin), a donijela je i dvije zlatne medalje sa Mediteranskih igara. U najužoj konkurenciji bile su još i odbojkašica Dajana Bošković i biciklistkinja Lejla Njemčević.

Musa je fenomenalnu sezonu u dresu Breogana krunisao nagradom za najkorisnijeg igrača ACB lige. Odigrao je sjajno i u dresu BiH na Evropskom prvenstvu, a zatim je uslijedila kruna karijere i potpis za Real. Već u dva navrata proglašen je za MVP-ja u Evroligi i trenutno je jedan od najboljih košarkaša Starog kontinenta.

- Prije svega želio bih da iskažem žal što nisam mogao da prisustvujem dodjeli nagrade, ali koristim ovako priliku da zahvalim svima koji su učestvovali u ovom izboru. Dobio sam prije nekoliko godina nagradu za najperspektivnijeg sportistu, ali evo sada je došao red na mene da dobijem nagradu za najboljeg - poručio je Musa iz Madrida.

Među tri najbolja našli su se i fudbaler Nemanja Bilbija i tekvondoista Nedžad Husić.

Tradicionalno su dodijeljene nagrade u ukupno 12 kategorija. Epitet najbolje ekipe ponijela je ženska odbojkaška reprezentacija BiH, dok je Lanin trener Goran Grahovac najbolji za ovu godinu.

Najperspektivniji sportisti su biciklistkinja Dragana Matić i karatista Luka Pejić. Nagrada za razvoj sporta pripala je prvom čovjeku KK Spars Nihadu Selimoviću. Žiri je nagradu za fer-plej i sportskog uzora dodijelio sutkinji Merimi Tanović-Čamo.

Nagrade za životno djelo dodijeljene su Miši Smajloviću, Bogdanu Tanjeviću i posthumno Zlatanu Saračeviću, te Muhamedu Mujiću.

Nagrada za najbolju ekipu u sportu osoba sa invaliditetom pripala je reprezentaciji BiH u sjedećoj odbojci, dok je priznanje najboljeg sportiste za osobe sa invaliditetom pripalo kapitenu odbojkaša Sabahudinu Delaliću.

Bilbiji nagrada publike

Srca čitalaca “Nezavisnih novina” i posjetilaca portala www.nezavisne.com  v ove godine osvojio je fudbaler Nemanja Bilbija koji je rušio rekorde Premijer lige BiH. Banjalučanin koji nastupa u dresu Zrinjskog iza sebe ima sezonu iz snova, a i u tekućoj kampanji nalazi se na čelu liste strijelaca, dok je Zrinjski lider premijerligaškog karavana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana