Prvi međunarodni BJJ turnir "Banja Luka Challenge"

G.S.
Foto: Ustupljena fotografija

BANjALUKA - Predstojećeg vikenda, tačnije 28 i 29. Septembra, Banjaluka će biti domaćin Međunarodnog Jiu Jitsu turnira, a sve pod organizacijom Džiu Džicu kluba ‘’Borac’’.

Mjesto održavanje biće Dvorana Kampus, a očekuje se preko 600 takmičara koji dolaze iz pet zemalja: Srbije, Crne Gore, Makedonije, Slovenije i Bosne i Hercegovine. 

Pred ovaj veliki događaj za grad na Vrbasu govorio je jedan od organizatora turnira i trener u Brazlian Jiu Jitsu kluba Borac Milan Pepić.

 ‘’Kao organizatori, ponosni smo što možemo predstaviti ovaj turnir i omogućiti publici da uživa u vrhunskim borbama i sportskoj atmosferi. Očekuju nas uzbudljivi mečevi, dok sportisti iz različitih država budu demonstrirali vještine i srčanost u borilištu. Ovaj događaj je prilika da pokažemo i promovišemo Jiu Jitsu kao sport koji povezuje i gradi prijateljstva. Ovim putem pozivamo sve ljubitelje sporta, porodice i mlade da dođu i podrže naš prvi međunarodni turnir.

‘’Brazilski džiu  džicu (BJJ) je trenutno jedan od najbrže rastućih sportova u svijetu, najviše zbog povećanja popularnosti MMA-a, kako kod nas tako i u svijetu. BJJ predstavlja kombinaciju rvačkih sportova, a suština je oboriti protivnika na pod i pobijediti ga na polugu ili ‘’gušenjem’’. Akcenat je stavljen na tehnički nivo i inteligenciju borca, kao i na tačke oslonca, formu tijela i realnost tehnika. Treba naglasiti da se BJJ može trenirati za samoodbranu, sportske grappling turnire i mješovite borilačke vještine kao što je MMA’’, rekao je Pepić i dodao:

“Ljubav prema ovome sportu došla je sasvim slučajno. Od malena sam bio ljubitelj borilačkih sportova, a kao glavne “krivce” zašto sam zavolio BJJ naveo bih legendarne borce kao što su Fjodor Jemeljanenko, Mirko ‘’Cro Cap’’ Filipović i drugi uz čije sam mečeve i borbe definitivno odlučio zaploviti u ove vode.”

 

BJJ Borac trenutno broji oko pedesetak članova seniorskog uzrasta, ali je cilj je da se formiraju i dječije grupe u skorijem periodu, rekao je Pepić. 

“Učestvujemo na mnogim međunarodnim turnirima u zemljama regiona. Posljednji turnir koji smo posjetili jeste ADCC BiH gdje smo sa 8 takmičara osvojili 4 zlata, 2 srebra i dvije bronze. Neke od većih rezultata koje smo ostvarili jesu dvije srebrene medalje na balkanskom prvenstvu 2022, i učešće na evropskom prvenstvu u Zadru ove godine gdje smo nažalost otišli bez medalja.”

Pepić je rekao i da im je velika posjećenost međunarodnih turnira dala ogromno olakšanje u smislu organizacije. 

“Mogli smo da uvidimo na različitim mjestima dobre i loše stvari i da to iskoristimo u svrhu što bolje naše organizacije turnira koja je veoma zahtjevna. Trudimo da obratimo pažnju na svaki detalj, ali najteže nam pada finansijski dio jer sve sami organizujemo i nemamo nikakvu pomoć sponzora.’’

 

Pepić je takođe otkrio ciljeve i planove za naredni period.

 ‘’Planovi za dalje jesu posjeta Vin Challenge u Beogradu u organizaciji našeg matičnog kluba ViN BJJ. Nakon toga imamo još nekoliko turnira u Srbiji i sa tim zatvaramo takmičarsku sezonu koja je bilo izuzetno uspješna. U narednoj godini imamo mnogo izazova i nadamo se da će nas zdravlje poslužiti. Glavni cilj za 2025. jeste učešće na što velikom broju turnira sa što većim brojem takmičara kao i odlazak na Svjetsko prvenstvo zajedno sa našim kolegama iz JJK Borac", zaključio je Pepić.

 

Ulaz za sve posjetioce jeste biće slobodan oba dana, prenosi Tiket.ba.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana