Prva zvijezda Senegala zbog povrede propušta Mundijal: Tragedija Manea olakšala rivalima

Darko Pašagić
Prva zvijezda Senegala zbog povrede propušta Mundijal: Tragedija Manea olakšala rivalima

MINHEN - Najbolji čovjek među fudbalerima, zvijezda reprezentacije Senegala Sadio Mane gotovo sigurno neće igrati na Svjetskom prvenstvu u Kataru zbog povrede, koju je zaradio na utakmici Bundeslige u kojoj je Bajern savladao Verder sa 6:1.

Drugoplasirani u ovogodišnjem izboru za “Zlatnu loptu” u sjajnom izdanju Bavaraca učestvovao je samo u prvih dvadesetak minuta. Kako prenose mediji, u pitanju je povreda tetive koja će ga nekoliko sedmica odvojiti od terena.

A ako je neko zaslužio da predstavlja svoju zemlju na Mundijalu, onda je to svakako Mane koji je u februaru Senegalu donio titulu prvaka Afrike, a poznat je kao veliki humanista i dobrotvor. Za razliku od većine zvijezda, koje se ne libe da novac rasipaju na skupocjene automobile, satove..., on je sušta suprotnost. Napadač koji je ljetos iz Liverpula prešao u Bajern na Ostrvu je zarađivao više od 110.000 evra sedmično, ali umjesto na skupa kola i vile, novac je trošio na nešto mnogo vrednije. Prva stvar koju je uradio je bilo finansiranje izgradnje bolnice, a potom i škole u rodnom Bambaliju. Svakog mjeseca daje po 70 evra svakom od 2.000 stanovnika rodnog sela kako bi im pomogao da imaju koliko-toliko pristojan život. A taj iznos u ovom afričkom selu vrijedi mnogo više nego što se može zamisliti. Novac ga nikada nije impresionirao, osim kao sredstvo da se pomogne drugima. Dok je igrao u Liverpulu, svakog vikenda je volontirao u tamošnjoj džamiji, gdje je čistio toalete i pomagao imamu. Još se prepričava ona čuvena fotografija na kojoj je snimljen kako nosi tri godine star mobilni telefon, i to polomljenog ekrana.

Jasno je da su šanse Senegala da prođe grupnu fazu sada znatno umanjene, a s druge strane, uvećane Kataru, Ekvadoru i Holandiji.

Fudbaleri Katara nikada nisu učestvovali na mundijalima, a veliko je pitanje i kada bi se to desilo da domaćinu nije automatski obezbijeđeno mjesto među 32 reprezentacije svijeta.

Može se reći da im se posrećilo na žrijebu, jer je grupa A sigurno najslabija od svih osam. Riječ je o šampionu Azije iz 2019. godine i o ekipi koja je bila gost na Kopa Amerika te godine i Zlatnom kupu 2021, gdje su stigli do polufinala u kojem su minimalnim rezultatom poraženi od SAD. Sigurno da mogu da pomute račune rivalima, ali i da postanu prvi domaćin koji će, poslije Južne Afrike 2010. godine, biti elinisan još u grupnoj fazi.

Selekcija Ekvadora na Mundijalu u Njemačkoj stigla je do 16 najboljih, a sada imaju isti cilj. Već su napravili iznenađenje plasmanom na Mundijal, a sada žele da prođu i grupu. Za to treba najviše da zahvale argentinskom stručnjaku Gustavu Alfaru koji je preuzeo ekipu u ne baš najboljem trenutku, ali je uspio. Za njih bi možda mogao biti ključan prvi meč u kojem na otvaranju Mundijala igraju sa Katarom.

Jedina evropska selekcija u ovoj grupi Holandija je favorit, ali na staru slavu. Međutim, eventualna eliminacija već u grupnoj fazi ne bi trebala da bude nikakvo iznenađenje. Njihov selektor Luj van Gal, koji je bio jedan od najvećih protivnika održavanja Mundijala u Kataru, baš tu će završiti karijeru. Iskusni stručnjak boluje od raka prostate i sigurno da će na vjerovatno posljednjoj planetarnoj smotri za njega željeti da ponovi uspjeh koji je postigao sa “lalama” 2014. godine u Brazilu, kada je bio treći.

Raspored

Prvo kolo: Katar - Ekvador (20. novembar, 17 časova), Senegal - Holandija (21. novembar, 17).

Drugo kolo: Katar - Senegal (25. novembar, 14), Holandija - Ekvador (25. novembar, 17)

Treće kolo: Holandija - Katar (29. novembar, 16), Ekvador - Senegal (29. novembar, 16 časova)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana