Prva liga Republike Srpske definitivno sa 18 klubova

Darko Pašagić
Prva liga Republike Srpske definitivno sa 18 klubova

BANjALUKA - Sjednica Izvršnog odbora Fudbalskog saveza Republike Srpske, koja će biti održana u ponedjeljak u Istočnom Sarajevu, konačno bi trebalo da riješi nekoliko gorućih pitanja vezanih za sistem takmičenja u prvoligaškom i drugoligaškom društvu.

Iako je do nje ostalo još samo tri dana i dalje je mnogo nepoznanica, a jedino što se u ovom trenutku sigurno može tvrditi da će Prva liga Republike Srpske od naredne sezone koja počinje u avgustu umjesto 16 brojati 18 članova.

Međutim, još se ne zna ko će sve biti u najvišem rangu fudbala Srpske. Međutim, krenimo redom. Iako je Krupa postala šampion RS i tako stekla vizu za premijerligaško društvo nisu dobili licencu za takmičenje u eliti BiH te će i naredne sezone igrati među prvoligašima. Zbog toga će odluku o tome ko će u Premijer ligu BiH donijeti IO, a u igri su tri kandidata: Sloga (Doboj), Sloboda (Novi Grad) i Zvijezda 09 (etno-selo “Stanišići”). Sva tri pomenuta kluba dobila su licencu za takmičenje u Premijer ligi, ali ako se bude odlučivalo samo po plasmanu Dobojlije će biti članovi elite.

To znači da će uz Krupu naredne sezone prvoligaši biti još Sloboda, Zvijezda 09, Sutjeska (Foča), Drina (Zvornik), Omarska, Slavija (Istočno Sarajevo), Ljubić (Prnjavor), Tekstilac (Derventa), Željezničar Sport tim (Banjaluka), Alfa Modriča i Kozara (Gradiška). Sa ovih 12 ekipa popunjene su dvije trećine prvoligaškog društva za sezonu 2022/23. Ostalih šest prvoligaša trebalo bi da budu Rudar Prijedor i Radnik iz Bijeljine, koji su ispali iz Premijer lige BiH, šampioni i vicešampioni drugih liga: Laktaši i Sloboda iz Mrkonjić Grada (Druga liga, grupa zapad) i Sloga 2 iz Gornjeg Crnjelova i Famos iz Istočne Ilidže (Druga liga, grupa istok). Međutim, nije sigurno da će tako i biti. Sporni nisu Rudar Prijedor, Radnik, Laktaši i Sloboda, ali problemi nastaju na “istoku”. Šampion Druge lige, grupa istok, Sloga 2 teško da će dobiti licencu za takmičenje jer nema adekvatan stadion na kojem će igrati domaće utakmice, ali ni mlađe kategorije, koje su obavezne da bi prvi tim igrao u eliti Srpske. Veliko je pitanje da li će i “motoristi” iz Istočne Ilidže uspjeti da prikupe svu potrebnu papirologiju za dobijanje licence, a da li će još neko od klubova sa “istoka”, koji su bili lošije plasirani predati dokumenta za dobijanje licence još  nije poznato. Zbog toga se sve više šuška da će u eliti ostati Podrinje iz Janje, koje je prošlu sezonu završilo na 14. poziciji, ali je već dobilo licencu i nesmetano može da nastupi u eliti Srpske.

Šta će od svega biti ostaje da se vidi, ali je sigurno da na sastanku u Istočnom Sarajevu, ako ništa drugo, neće biti dosadno.

Druga liga

Pominjana je mogućnost da će se na ovoj sjednici Izvršnog odbora Fudbalskog saveza Republike Srpske raspravljati i o reorganizaciji drugih liga, odnosno da se umjesto dosadašnje dvije grupe sa po 16 klubova igra jedna, koja bi imala 18 članova. Međutim, kako se ponedjeljak približava sve je više onih koji smatraju da od toga neće biti ništa, bar za ovu sezonu i da će ovaj sistem zaživjeti tek za godinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana