Promovisana knjiga o fudbalskom klubu “Sloga”

Srna
Promovisana knjiga o fudbalskom klubu “Sloga”

SRBAC - U Srpcu je promovisana knjiga “FK žSlogaž 1946-2021 - 75 godina fudbala u Srpcu”, Željka Babića koji je opisao nastanak srbačkog fudbala i razvojni put “Sloge” kao najstarijeg fudbalskog kolektiva.

Autor je počeo da prikuplja dokumentaciju i fotografije za književni prvenac po završetku proteklog rata, a knjigu je počeo da piše prije 10 godina.

“Bio je ovo težak posao jer sam se prihvatio da istražim, ne samo bogatu istoriju žSlogež, već cjelokupan razvoj srbačkog fudbala kroz proteklih sedam i po decenija”, prisjetio se Babić.

“Sloga” je kroz svoju istoriju nastupala u raznim rangovima takmičenja, a Babić, koji je i sekretar kluba, kaže da je za njih značaj period od 1996. godine jer je gotovo u kontinuitetu bila stabilan član Druge lige zapad.

Prema njegovim riječima, najveći od svih koji su nastupali za “Slogu” je Branko Grahovac, sadašnji predsjednik kluba, koji je ostvario bogatu karijeru osvojivši titulu prvaka Rumunije sa “Ocelulom” i nastupivši u Ligi šampiona gdje je, između ostalog, branio protiv “Mančester junajteda” na čuvenom “Old Trafordu”.

Grahovac je rekao je da je ponosan što je knjiga objavljena za vrijeme njegovog mandata i smatra da će ostati kao bogato sportsko svjedočanstvo budućim pokoljenjima.

Recenzent knjige Proko Dragosavljević rekao je da se u knjizi vješto prepliću sportski i razvojni put Srpca, usponi i padovi, a posebnu pažnju autor je posvetio nekadašnjim legendama Nenadu Jociću, Veljku Vujiću, koji su uvijek bili uz klub.

Na sinoćnjoj promociji u Domu kulture bili su nekadašnji i sadašnji igrači i treneri, članovi uprave kluba, stručnog štaba i drugih radnika ovog kolektiva, navijača i ljubitelja fudbala.

Promociji monografije prisustvovali su i ministar finansija Republike Srpske Zora Vidović, potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Milan Petković, direktor Garantnog fonda Srpske Radivoj Krčmar, direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić i druge ličnosti iz javnog, kulturnog i sportskog života Srpca i Srpske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana