Problemi novog rukovodstva Džudo saveza - Žalbe koče preuzimanje

Darko Dragičević
Problemi novog rukovodstva Džudo saveza - Žalbe koče preuzimanje

BANjALUKA - Novoizabrano rukovodstvo Džudo saveza Republike Srpske kojeg čine predsjednik Živko Milijaš, potpredsjednik Jasenko Delić i generalni sekretar Dejan Ćup prvi put se obratilo javnosti nakon što su izabrani na ove funkcije.

Oni su vodili pravnu bitku sa prethodnim rukovodstvom Saveza kojeg su smijenili na sjednici Skupštine dok su odlukom Osnovnog suda u Banjaluci upisani u jedinstveni registar udruženja građana kao novi rukovodioci. 

- Prije osam mjeseci posumnjali smo da postoje razne malverzacije tadašnjeg rukovodstva Saveza i pokrenuli inicijativu da se to istraži. Formirali smo revizorsku komisiju da pregleda izvještaje i krenula je borba za promjene. Na ove funkcije izabrani smo 23. juna na vanrednoj skupštini Saveza kada nas je podržalo 25 klubova od 43 koliko je registrovano. Dobili smo rješenje Osnovnog suda u Banjaluci prema kojem treba da preuzmemo vođenje ovim tijelom. Ipak, postoje rokovi za žalbu koje staro rukovodstvo koristi da se što duže zadrži u tehničkom mandatu. Sumnjamo da se žele što duže zadržati zbog "peglanja" računa - rekao je Delić.

Direktno je prozvao vodeći dvojac Saveza koji je prijavljen banjalučkom Okružnom tužilaštvu zbog sumnje da su lažnim fakturama izvlačili novac. 

- Izvještaj interne revizije proslijedili smo Ministarstvu unutrašnjih poslova koje je sprovelo istragu i podnijelo izvještaj Tužilaštvu protiv odgovornih lica. Predsjednik je tada bio Ognjen Pavlović, a sada je predsjednik DžS BiH, dok je generalni sekretar Siniša Đukić. Oni su prijavljeni da su iskoristili položaj i ovlaštenja da su evidentiranjem fiktivnih računa u poslovnim knjigama ošteteli DžS  RS i za sebe pribavili protivpravnu korist. Pomenuti dvojac, nezvanično je izvlačio novac iz Saveza, i MUP navodi da se radi o kontroli utroška sredstava u iznosu od 800.000 maraka koliki je bio promet Saveza u pomenutom periodu. Za sada je evidentirano 100.000 maraka i nastavlja se sa daljim finansijskim vještačenjem preostalog prometa - naveo je Delić. 

Pozvao je MUP i Tužilštvo da ubrzaju rad. 
- Rješenjem od 9. jula dosadašnja lica su izbrisana iz registra i na to postoji rok za žalbu od osam dana. Sudstvo je tako ustrojeno da se žalbe mogu dosta prolongirati pa treba vremena da Rješenje postane pravosnažno tako da zvanično preuzimanje Saveza sa naše strane može da potraje. Odlazeća struktura svjesna je da nema većinu i koliko god da se žali može samo da dobije na vremenu, ali u konačnici ćemo preuzeti Savez - izjavio je Delić. 

Delić je prozvao predsjednika Saveza Dražena Subotića. 

- Odlazeće rukovodstvo na čelu sa Draženom Subotićem po ovom pitanju nije uradilo ništa. Nije obavijestilo javnost, klubove šta se dešava da postoje zvanični problemi. Nije povelo mjere i radnje prema pomenutim licima koja još obavljaju funkcije na kojima su izvršili krivična djela za koja se terete. Ako nisu poveli postupke, vrlo vjerovatno su sa njima u istom košu. Nije u redu da Subotić kao predsjednik, znajući da se protiv lica koja su u Savezu vodi istraga , apsolutno nije pokrenuo disciplinski postupak. Bilo bi najmoralnije da podnese ostavku jer neće ostati predsjednik DžS RS  - poručio je Delić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana