Prijem za zlatne generacije rukometaša dobojske Sloge i Jugoslavije

Srna
Prijem za zlatne generacije rukometaša dobojske Sloge i Jugoslavije

DOBOJ - U Doboju je danas organizovan prijem za rukometaše dobojske Sloge koji su 1984. godine igrali finale Kupa pobjednika kupova protiv Barselone, kao i reprezentativce Jugoslavije koji su 1999. godine osvojili treće mjesto na Svjetskom prvenstvu u Egiptu.

Prijem u hotelu Park u okviru Međunarodnog rukometnog TV turnira šampiona organizovali su gradonačelnik Doboja Boris Jerinić i predsjednik Izvršnog odbora TV turnira Danijel Šarić.

Trener tadašnje Sloge Josip Glavaš izjavio je novinarima da je to bila zlatna generacija dobojskih rukometaša, koje je preuzeo kao mlad trener.

-Došli smo čak do Kupa kupova Evrope, do finala sa „Barselonom“ u kojem smo izgubili sa tri razlike - podsjetio je Glavaš, te naveo da je to španskoj ekipi bio prvi osvojeni rukometni trofej koji je izložen u muzeju tog kluba, gdje su navedena i imena igrača Sloge.

Glavaš je podsjetio da je sa tom generacijom Sloge 1987. godine osvojio i dobojski turnir.

Dragan Škrbić igrao je za reprezentaciju Jugoslavije koja je 1999. godine osvojila bronzanu medalju u Egiptu.

Učestvovao je više puta na dobojskom turniru u timu Crvenke, kao i Crvene zvezde sa kojom je 1989. godine osvojio prvo mjesto.

-Za nas je u to vreme dobojski turnir bio u rangu neke ligaške titule ili kupa. Tad je to bilo neko nezvanično svetsko klupsko prvenstvo - izjavio je Škrbić, ističući da se taj imidž turniru vraća zahvaljujući Šariću.

Šarić je rekao da je ponosan što je sa organizacionim timom uspio da na jednom mjestu okupi istorijska sportska imena koja su osvajala svjetska i olimpijska zlata.

Jerinić je istakao da je lijepo prisjetiti se trofejnih dana dobojske Sloge, ali i reprezentacije Jugoslavije koja je u teškim uslovima uspjela da dođe do medalje.

Zvanice su nakon pirjema posjetile izložbu “Dresovi sportskih asova” na kojoj su izloženi rukometni dresovi i rekviziti u vlasništvu kolekcionara Borisa Vrhovca iz Banjaluke.

Najveći uspjeh u istoriji dobojska Sloga ostvarila je 24. marta 1984. kada je u Barseloni igrala finale Kupa pobjednika kupova protiv Barselone. Sloga je tada poražena rezultatom 21:24.

Na ovogodišnjem TV turniru učestvuje sedam ekipa, od osam predviđenih, pošto je ekipa Vesprema iz Mađarske otkazala učešće zbog virusa koji je zarazio osam igrača i tri člana stručnog štaba.

Finalne utakmice biće odigrane danas od 17.20 časova za treće mjesto između ekipa Tatabanje iz Mađarske i Bešiktaša iz Turske, a od 20.15 časova za prvo između El Ahlija iz Egipta i Zagreba.

U 220 časa predviđena je ceremonija zatvaranje turnira.

Večeras od 22.30 časova biće održan koncert pjevača Igora Vukojevića u Parku narodnih heroja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana