Predsjednik ORK Banjaluka: Sistem finansiranja je loše napravljen

Darko Dragičević
Predsjednik ORK Banjaluka: Sistem finansiranja je loše napravljen

BANjALUKA - Nakon saopštenja Omladinskog rukometnog kluba Banjaluka da odustaje od finalnih turnira prvenstva BiH u mlađim kategorijama zbog nedostatka novca, oglasio se samo Rukometni savez Republike Srpske.

Upravo taj podatak pokazuje kolika je, u stvari, briga nadležnih za mlađe kategorije i koliko ih interesuje činjenica da dječaci neće biti u prilici da se bore za trofeje i da li će nastaviti svoje rukometne karijere.

Predsjednik kluba Draško Budiša ističe da je podršku dobio od pojedinaca, ali da nadležni nisu reagovali, niti ih je neko pozvao. Drugi klubovi su u istim problemima, ali ne žele javno da reaguju.

- Zvanično se obratio samo Rukometni savez Republike Srpske koji će organizovati sastanak da svi zajedno vidimo kako bismo pronašli rješenje za ovaj problem. Takođe, nezvanično imamo informaciju i da je Rukometni savez BiH počeo da traži rješenje za omladinska takmičenja. Ostali nadležni se nisu uopšte oglasili i to nas sigurno boli, jer znamo koliko smo truda uložili da imamo sve ove selekcije. Zbog te djece i njihove budućnosti u rukometu ne smijemo da odustanemo. U tri mlađe kategorije ove sezone smo šampioni Republike Srpske, u jednoj vicešampioni, sa našim momcima koje smo izveli od pionira igramo seniorsku ligu. Imamo podršku roditelja i ne želimo da izgubimo ovu djecu. U svakoj od tih generacija imamo zaista talentovanih mladića i zbog njihove budućnosti nastavićemo da se borimo da imaju uslove za normalan rad i napredovanje - istakao je Budiša.

Predsjednik ORK Banjaluka ističe da je sistem finansiranja sporta pogrešno postavljen. Novac ide seniorskim timovima koji imaju mogućnost da pronađu sponzore, dok za mlađe kategorije ostaju “samo mrvice”.

- Sistem nije dobro napravljen jer nema ulaganja u mlađe kategorije. Sve se daje za seniore i njihove rezultate. A kako ćemo dobiti igrača za seniorski tim ako nema ulaganja u mlade? Da bi se stvorio igrač, on mora da prođe školu, da nauči osnove i napreduje. Zato nam se i dešava da u seniorskim timovima nemamo domaće igrače, već da moramo da dovodimo igrače sa strane. A sve to košta. Ako se ovako nastavi sa lošim rješenjima, svešćemo sport samo na rekreaciju. Da bismo stvorili kvalitet, moramo da imamo bazu. Ne pravi se kuća od krova, a temelj svakog sporta su upravo mladi - dodao je Budiša.

Djeca su talentovana

Budiša posebno ističe da u Srpskoj ima talentovanih igrača.

- Često čujemo kako nemamo talentovanu djecu, što nije tačno. Imamo mi talentovanih sportista, ali im je potrebno obezbijediti normalne uslove za trening. Imamo i dobre trenere, ali često su problemi termini za treniranje, neodlazak na takmičenja. Sve to obeshrabri djecu, koja ne vide izlaz i mogućnost za napredak i zatim odu drugim putem, jasan je Budiša.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana