Portugalci favoriti, ali...

G.S.
Portugalci favoriti, ali...

LISABON - Nekadašnji saigrači iz Fjorentine Predrag Mijatović i Nunjo Gomeš saglasni su u vezi sa ocjenom da u nedjeljnom derbiju grupe A kvalifikacija za Mundijal Portugalija ima ulogu blagog favorita, ali da Srbija nije bez šansi.

Dva tima su u ciljnu ravnina ušla izjednačena, sa po 17 bodova i ko pobijedi, izvadiće direktnu vizu za Katar. Domaćin je u boljem položaju jer, pored toga što će imati podršku svojih navijača, može i sa remijem da osigura tron dok “orlovima” igra samo pobjeda.

I pored toga, Mijatović vjeruje da četa Dragana Stojkovića misiju može da okonča na najbolji mogući način.

- Da bi se neko družio sa nadom, potrebno je i da sarađuje sa nečim opipljivim, da posjeduje adute iz kojih će, eventualno, da iznikne ono čemu teži, da vjeruje u ono što govori, da brani svaku izgovorenu reč. Vjerujem da postoje šanse. Nije mi promakla ni jedna utakmica Srbije, ali i Portugalije u ovosezonskim kvalifikacijama. Na osnovu njih ću i da sudim. Srbija je dosadašnjim igrama zaslužila više od domaćina predstojećeg dvoboja. Pa ipak, uloga favorita za direktan plasman na SP i dalje je u rukama Portugalaca, zbog svih njihovih vedeta - istakao je Mijatović.

Nekadašnji as Partizana, Valensije, Reala vrlo brzo se prebacio na analizu srpskog nacionalnog tima:

- Raduje me atmosfera, ambijent, raspoloženje u reprezentaciji. Ranije sam pomenuo i igru kao najbitniju stavku. Neko će reći da ubjedljiva pobjeda nad Katarom ne znači ama baš ništa, ne bih se usaglasio, smatram da i ona predstavlja vjetar u leđa. Možda ću sve da iznenadim ukoliko kažem da su izgledi gotovo podjednaki, da tas neznatno preteže na stranu Portugalije i da će o svemu da odlučuju nijanse. To je moj stav, moje mišljenje, moja ocjena. Iza toga stojim - jasan je Mijatović.

U sličnom tonu je govorio i Gomeš, apostrofirajući domaći teren kao veliku prevagu u mečevima poput ovog:

- Slažem se da je Portugal favorit i tu ulogu želi da opravda na terenu. Domaći teren je u mečevima odluke, kao što je ovaj, velika prednost. Očekujem dobru igru oba tima i jednu odličnu utakmicu u nedelju uveče. Domaćin ima fenomenalan tim sastavljen od velikog broja igrača vanserijskog kvaliteta. Jasno je da je sa Ronaldom na terenu mnogo jači i da u tom slučaju još lakše stiže do pobjede. Kada je zdrav i raspoložen, Kristijano je uvijek najveća prijetnja protivničkoj odbrani.

Pa ipak, nekada sjajni napadač nije propustio priliku da pohvali  “orlove” koji su, kako kaže, od dolaska Dragana Stojkovića Piksija na klupu drugačija ekipa.

- Srbija, tradicionalno, može da računa na izvrsne igrače i uvijek je imala konkurentan tim. Rekao bih da sa Stojkovićem kao kolektiv djeluje jako dobro i da više ne zavisi od individualnih kvaliteta pojedinaca. To je ekipa koja tokom cijele utakmice traži gol i stvara mnogo šansi. Mislim da je i taktički bolje organizovana nego ranije - zaključio je Gomeš, uz konstataciju da srpski centarfor Dušan Vlahović može postati jedan od najboljih svjetskih golgetera.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana