Podmukli pokušaj kuće košarke iz Sarajeva prema djeci iz Republike Srpske: Savez perfidno brani nastup za Srbiju

G.S.
Podmukli pokušaj kuće košarke iz Sarajeva prema djeci iz Republike Srpske: Savez perfidno brani nastup za Srbiju

BANjALUKA - Košarkaški savez BiH na perfidan način pokušava da djeci iz Republike Srpske uskrati pravo da jednog dana zaigraju za reprezentaciju Srbije, ukoliko dobiju poziv.

Naime, KS BiH organizovao je kontrolne treninge dječaka rođenih 2008. godine koji su uz poziv dobili FIBA obrazac čijim bi se potpisivanjem obavezali da igraju samo za BiH, te u budućnosti ne bi mogli da igraju ni za jednu drugu državu, a to sve do svoje 23 godine ukoliko bi dobili poziv.

Ovaj potez predstavlja krajnje podmukao potez Saveza kojeg pravda zaštitom svojih interesa, mada nije jasno zašto je poslat djeci do 14 godina kada u tom uzrastu nema zvaničnih takmičenja pod okriljem FIBA za koja bi bila potrebna zvanična prijava. Takmičenja kreću od kadetske konkurencije odnosno tek sa 16 godina. Očigledna je namjera da se ispod radara zaustavi odlazak talenata, prvenstveno u Srbiju, pa čak i Hrvatsku ili Tursku.

Ipak, niko od onih koji su dobili poziv i dopis nemaju obavezu da potpišu pomenuti FIBA obrazac, već je sve na dobrovoljnoj bazi mada djeca i njihovi roditelji obično nisu dovoljno upućeni u dešavanja, pa je moguće da parafiraju dokument s najboljom namjerom što ih kasnije može mnogo koštati ukoliko dođe ponuda neke druge košarkaške federacije za koju bi željeli da igraju.

Jasno je da kod dječaka iz Republike Srpske koji se bave košarkom, kao i njihovih roditelja postoji želja i emocija da jednog dana obuku dres “orlova” pa je evidentno da KS BiH želi da ih što ranije onemogući u tome, iako je nastup za bilo koju reprezentaciju na dugačkom štapu.

Kao i neke stvari ranije i ovo je izgleda urađeno bez znanja i dozvole Upravnog odbora KS BiH koji daje konačnu saglasnost na svaki prijedlog ili odluku već je to neko uradio na svoju ruku.

Za sada, iz Republike Srpske samo su Dalibor Ilić i Ognjen Kuzmić zaigrali za reprezentaciju Srbije, dok su braća Marko i Ivan Ramljak nastupali za Hrvatku baš kao i Bojan Bogdanović. Malo poznat jeste slučaj naturalizacije Tarika Biberovića koji je dobio tursko državljanstvo 2018. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana