Početak košarkaške Lige BiH i dalje u magli: Klubovi čekaju milost skupštine

Milan Zubović
Početak košarkaške Lige BiH i dalje u magli: Klubovi čekaju milost skupštine

BANjALUKA - Cirkus u Košarkaškom savezu BiH nastavlja se i ove godine. Iako je početak takmičenja u Ligi BiH nominalno zakazan za 8. oktobar, on nije zvanično potvrđen jer Upravni odbor nema kvorum da usvoji akte.

Upravnom odboru su vezane ruke nakon što je član ovog tijela Peđa Jovanović podnio ostavku poslije odlaska još jednog člana, Mirze Teletovića, tako da još nisu poznati klubovi učesnici, ne zna se ko će biti komesar takmičenja, nisu usvojene liste sudija i delegata.

- Sada sve zavisi od izborne skupštine za koju takođe ne znamo kada će biti održana. Košarkaški savez Republike Srpske prije nekih 15 dana tražio je da što hitnije bude održan sastanak skupštine, a tome se pridružio i KS Herceg-Bosne mada pomaka nema. Projektovano je da takmičenje za muškarce krene 8. oktobra, a za žene sedam dana kasnije, ali sve to treba da verifikuje UO koji nema kvorum da odlučuje. Klubovi su u najtežoj situaciji jer se ne mogu organizovati i tempirati formu za početak - rekao je član UO KS BiH Siniša Kovačević.

Prema ranijem dogovoru Liga bi trebalo da broji 13 ekipa, a Igokea bi bila oslobođena nastupa jer igra dva međunarodna takmičenja. Na osnovu plasmana prošle sezone, u novoj bi trebalo da igraju Borac, Leotar, Mladost, Radnik, Bratunac, Široki, Spars, Promo, Sloboda i Posušje koji su imali rok do 22. avgusta da se izjasne o svom statusu, ali mnogi su taj rok probili. Zbog katastrofalne finansijske situacije Bratunac skoro sigurno neće igrati i raspustio je ekipu nakon deset dana priprema, a velikih problema ima i Radnik. Drugi bijeljinski klub Budućnost BN kao šampion Republike Srpske igraće u elitnom rangu dok su od njega odustali šampioni sistema A i Herceg-Bosne, Student iz Tuzle odnosno Grude. Zrinjski i Bosna Rojal su ispali, a Čelik je odustao od takmičenja tokom sezone. Manjak klubova pokušaće da iskoristi Slavija iz Istočnog Sarajeva. Vicešampion Republike Srpske podnio je kandidaturu za ulazak u najviši rang.

- Došli smo u situaciju da mnogo klubova odustaje zbog manjka finansija. Na posljednjem sastanku koji smo imali prije ostavke Jovanovića razgovaralo se o broju učesnika i već tada je bilo jasno da ćemo teško popuniti predviđeni broj. Slavija je podnijela zahtjev za igranje baš kao i Bosna Rojal pa ćemo vidjeti šta će biti dalje. Teško je nešto govoriti unaprijed dok se ne okupi novi Upravni odbor - naglasio je Kovačević.

Prošla sezona

Skandal u vezi sa početkom sezone desio se i prošle godine kada je nelegalno organizovano žrijebanje takmičarskih brojeva kojem nisu prisustvovali klubovi iz Republike Srpske te Sparsa, Čelika i Proma. Prvo kolo odigrano je bez klubova iz Srpske koji su se priključili tek kasnije nakon što je KS BiH postigao konsenzus.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana